Glossary tooltip block

%title% %summary%

Breadcrumbs

חג בלי בור בתקציב

תמונה לפסח

 

ההכנות לחגים כבר בעיצומן ואיתן גדלות גם ההוצאות, החל מקניית בגדים חדשים, דרך מתנות לחג, וכלה בעלויות האירוח בארוחת החג עצמה. בנוסף, ישנן משפחות שאינן מסתפקות רק בניקיונות לכבוד החג, ומנצלות את ההזדמנות לערוך גם שיפוצים בבית. כל אלה ביחד מצטברים לכדי הוצאות בסך אלפי שקלים למשפחה. אז איך עוברים את החג בלי ליצור חור בתקציב?

 

ראשית כל, ההרגל הישראלי להתחיל בניקיון יסודי ולסיים בשיפוץ כללי מהווה פעולה כלכלית עם משמעויות רציניות מאוד, וכמו הרבה מקרים, מדובר בפעולה כלכלית שאינה מתנהלת במרחב הלוגי אלא במרחב האמוציונאלי. למעשה, היא הפכה למעין הרגל משפחתי שכזה. לקראת החגים, אנחנו ממש מרגישים פיזית איך הרצון לשפץ "מדגדג לנו באצבעות". אני מציע לספק את הצורך הפסיכולוגי מבלי ליפול לבור. כשהרצון לשפץ מתעורר, שבו עם בן או בת הזוג והחליטו לרענן את הבית במסגרת התקציב, כך הרצון שלנו יבוא על סיפוקו, אבל לא במחיר של פגיעה כלכלית. הכרזת מלחמה על הרצון שלנו לשפץ תיגמר בכישלון, ולכן עדיף לספק את הצורך הפסיכולוגי הזה באמצעות החלטות מבוקרות מראש.

 

מעבר לשיפוצים וניקיונות, ישנן הרבה מאד הוצאות נוספות:

בואו נעבור סעיף-סעיף. נתחיל מנושא האירוח. כיצד מצליחים לצמצם הוצאות על ארוחה ל-20 סועדים? הצעד החשוב ביותר הוא להחליט שזה בסדר גמור להגדיר ברמה החברתית-משפחתית שכל אחד מביא משהו. כך עלויות האירוח יורדות משמעותית. לגבי תחום הטיפוח והעיצוב, במקום לקנות אגרטלים וזרי פרחים יקרים, ניתן למשל לצבוע כמה אצטרובלים. בעזרת קצת השקעה ויצירתיות מצדכם, תוכלו לארגן חגיגות מרשימות שכולם יתפעלו מהן, כאשר כל מה שתצטרכו להשקיע בהכנתן הוא את הזמן שלכם. תוכלו גם לטייל עם הילדים ולאסוף ביחד עלים ואביזרים קישוטיים אחרים וכך להפוך את עיצוב האירוע לחוויה משפחתית מהנה.

 

אם אתם מתארחים ולא מארחים, יש גם את נושא המתנות לחג כמובן. בשורה התחתונה, ההוצאה המשפחתית של משפחה בת 4 נפשות, כולל קניית מתנות, יכולה לנוע בין 1,500  -3,000  למשפחה, וזה לא מעט כסף. בכל חג אנו מתחבטים מחדש בשאלה מה כדאי לנו לקנות, כאשר בסופו של דבר כמעט תמיד אנחנו מעניקים מתנה שאינה בהכרח  שימושית או רלוונטית, אבל עלתה לנו ביוקר. זה לא חייב להיות כך.

 

מה שחשוב באמתו זו תשומת הלב שהשקענו, ותשומת הלב שאנו משקיעים  כשאנו יוצרים משהו תוך מחשבה על האדם היקר לנו, היא גבוהה יותר מאשר כשאנחנו רוכשים עבורו מתנה כזאת או אחרת. כך למשל, אם אנו יודעים שילד מסוים אוהב במיוחד שחקן כדורגל כלשהו, נוכל להמתין לאותו השחקן לפני האימון של הקבוצה ולצלם אותו מברך את הילד לכבוד החג. יוצא שעלות המתנה שהכנו מסתכמת ב-30 עבור הנסיעה לאצטדיון (ועוד שקל על דיסק), ועדיין, מדובר במתנה מרגשת שתסב לילד אושר גדול.  

 

 כפי שכולנו יודעים, חול המועד, מהווה הזדמנות טובה לצאת לחופשה. אחד הדברים שמדהימים אותי בכל פעם מחדש, הוא שלמרות שעיתוי החג ידוע מראש, אנשים רבים מתחילים לחפש מקום לנופש רק שבועיים בטרם החג, כאשר המחירים בשיאם כמובן. לכן, תכנון נכון צריך להתבצע שנה או חצי שנה בטרם החג. בנוסף, ישנן אפשרויות יצירתיות (וזולות) יותר לחופשה. אחד הדברים שאני תמיד ממליץ עליהם הוא חופשה בבית, שבמהלכה ניתן יום אחד לטייל בחורשה, ביום אחר לצאת לאש לילה וכו'. מניסיוני, חופשות מהסוג הזה ילדים הכי אוהבים. בקיצור, מומלץ מאוד להיערך לחופשה מראש וביצירתיות.

 

המכנה המשותף לכל ההנחיות וההמלצות הוא שהשקעת זמן ומחשבה בהיערכות לקראת החג מונעת כניסה להוצאות מופרזות, וכך גם אין צורך לקחת הלוואות אחרי החג כדי לכסות על הבור בתקציב.