Glossary tooltip block

%title% %summary%

Breadcrumbs

סטודנטים? תואר ראשון בהתמודדות עם יוקר המחייה

ישראלה כהן, בשיתוף המרכז לצמיחה פיננסית 

סטודנטים? תואר ראשון בהתמודדות עם יוקר המחייה

 

יאמר לזכותו של יוקר המחייה שהוא לא עושה אפליות ולא עושה איפה ואיפה ולא ממש משנה לו מה הסטטוס שלכם בחיים - בתור סטודנטית אני מרגישה את זה יותר מכל. אם אתם סטודנטים או סטודנטיות שמנסים לבחור את צבע המרקר שהכי יתאים לכותרת המשנה, אז זה המאמר שצריך לקרוא כדי לחסוך (הרבה) בעלויות המחייה בתור סטודנטים. כי אני מרגישה שאני במסלול המהיר לדוקטורט בנושא. 

 

התקופה הסטודנטיאלית היא תקופה מרתקת, עמוסת חוויות ומלאת משמעות להמשך החיים. יחד עם זאת, מלבד שכר הלימוד, החיים כסטודנטים מביאים איתם גם שורה ארוכה של אתגרים ולצד הקושי בלימודים, הדרישות התובעניות והמרדף אחרי ציונים טובים, סטודנטים רבים מתקשים להסתדר כלכלית ומחפשים כל מיני פתרונות, אבל הזמן הפנוי לעבודה מוגבל וכמעט בלתי אפשרי בתקופת הבחינות ורובינו אלצים ללמוד להתמודד עם המינימום האפשרי.

 

הרי אומרים שאין חכם כבעל ניסיון, נכון? אז לי יש ניסיון, ואני גם ״חמושה״ בראיונות עם המון חברים וחברות שלי לספסל הזום, וניסיתי לדלות לכם את מה שחשוב.  הטיפים הכלכליים שהצילו את הארנק שלי במהלך שנות הלימודים, בו גיליתי עולם שלם של זכויות, פתרונות יצירתיים ודרכים מעניינות לחסוך קצת כסף. ולא, לפשוט על המקרר של סבתא, לא לספר להורים שהם עדיין משלמים לנו על קופת החולים ולגלוש פיראטי על חשבון האינטרנט של השכנים- אלו לא הדרכים שנציע כאן (הפעם), וגם אם אתם מיישמים אותם, לא שמעתם את זה מאיתנו. 

 

זכויות ששוות כסף

כל מי ששוחחנו איתו או איתה אמרו שהכי חשוב והכי בסיסי זה למצות את הזכויות שמגיעות לכם ולכן כסטודנטים מן המניין וכדאי שתכירו בעובדה שהחיים כסטודנטים בישראל כוללים לא מעט זכויות והטבות שכדאי להכיר. האינסיקנט הטבעי שלי בהתחלה היה ״וואו נתנו לי הנחה של 20 שקל, לא שווה בכלל את המאמץ - אבל אם תיישמו כאן הכל תראו שזה מצטבר למאות אם לא אלפי שקלים בשנה. 

  1. הנחת ארנונה שיכולה להגיע עד ל- 80% הנחה לסטודנטים בעלי הכנסה נמוכה. מצורף לינק לאתר ״כל זכות שמסביר את זה לעומק. 
  2. הגבלה בחוק לתשלום ביטוח לאומי בגובה של עד 130 שקלים בחודש. אם אתם משלמים יותר סביר להניח שביטוח לאומי לא עודכן על הסטטוס הזה וזה הזמן להסדיר את הנושא ואולי אפילו לקבל החזרים. 
  3. תעודת הסטודנט שלכם שווה המון כסף ומסדרת לכם הנחות במגוון מקומות כמו תחבורה ציבורית, כרטיסים להופעות ולאתרים ברחבי הארץ ועוד. אל תתביישו לברר על הנחת סטודנט בכל מקום לפני שאתם רוכשים כרטיס, תתפלאו כמה כסף אפשר לחסוך ככה.
  4.  לקראת תחילת שנת הלימודים המון רשתות לממכר מחשבים וציוד היקפי מציעות מחשבים בהנחה לסטודנטים. אני סטודנטית עם טעם ממש ספציפי במחשבים ואוהבת דגם ממש יקר, ובתור סטודנטית זכיתי עליו להנחה ממש משמעותית. 
  5. חשבון הבנק שלכם מוגדר כחשבון סטודנט? בדקו זאת ואם לא, בקשו לשנות את ההגדרות וכך תוכלו לצמצם עמלות ולקבל תנאים מועדפים בבנק. עשו זאת גם מול חברות האשראי ותוכלו להנות מעוד הטבות. אגב, סטודנטים גם זכאים לתנאים טובים יותר במתן הלוואות.
  6. בדקו מה מגיע לכם מתקופת הצבא! פיקדון, מענקי שחרור - כל הסכומים האלו יכולים לעזור מאד בשנים הראשונות של החיים כאשר אתם צריכים וזקוקים לכסף זמין. 
  7. משרתים ומשרתות במילואים? ימי מילואים יכולים לזכות אתכם ואתכן בנקודות זכות לתואר ובמרבית מאגודות הסטודנט תהיו גם זכאים וזכאיות להטבות כגון צילומים, מרתון לימודים חינם ועוד.

 

דיברנו על הנחות, בואו נדבר על הוצאות 

בהיעדר זמן פנוי להגדיל הכנסה באופן משמעותי (כי הרי הציונים חשובים), חסכון בהוצאות נשמע כמו נקודה מובנת מאליו, אבל בכל זאת חשוב שתעלה כאן עם נקודות פרקטיות ויצירתיות:

לרוב שכר הדירה הוא ההוצאה הכי משמעותית, ויש דרכים לצמצם את ההוצאה הזו. דירת שותפים היא כמובן האופציה המוכרת ביותר ואחריה היא האפשרות למעונות סטודנטים תחת מוסד הלימודים שלכם. אגב, נסו להתרחק מאזורים מבוקשים יותר, שם סביר להניח שכר הדירה גבוה יותר והמחייה גם היא. אבל הנה עצה יצירתית קצת יותר שיכולה להתאים ללא מעט סטודנטים וסטודנטיות ולא כולם מכירים : פרויקטים המציעים אפשרויות דיור עם אזרחים ותיקים, כמו למשל פרויקט  כאן גרים מטעם המשרד לשיווין חברתי בו לא רק תזכו למגורים בחינם, אלא גם למלגה.

 

כסף קטן הופך להוצאות מצטברות גדולות, אל תתעצלו לערוך השוואות מחירים בתוך הקמפוס על הדברים הקטנים שאתם מוציאים עליהם כסף במהלך היום כמו קפה או הדפסות. באופן כללי השתדלו לא לקנות אוכל במוסד הלימודים אלא להביא מהבית ואת הקפה רכשו בעמדות הקפה המוזלות והמסובסדות אשר מופעלות על ידי אגודת הסטודנטים. כנ"ל גם עמדות צילום והדפסה שבאחריות אגודת הסטודנטים לרוב יהיו זולות יותר, חפשו אותן ובררו אפשרות לרכישת כרטיסיית צילום והדפסה מוזלת.

 

טיפ שגרם לי להרגיש בהתחלה מסכנה אבל ממש השתלם: כולם יודעים, בל בסוף היום המחירים בסופר על מוצרים כמו פירות, ירקות ומאפים יורדים. ערכו בדיקה והשוו מחירים של אמצע וסוף היום ובדקו מתי הכי משתלם לערוך את הקניות שלכם. אם כבר סופר, אז חפשו את מדף המוצרים שתוקפם עומד לפוג, סביר מדובר בהנחות משמעותיות על מוצרים שממילא תצרכו בימים הקרובים וחבל לדלג על ההזדמנות להוזלה שכזו.

 

זהירות למי שגר במרכזי הערים! אל תתפתו ללכת לסופר הכי קרוב לפני שערכתם השוואת מחירים של סל הקניות שלכם. הגדירו זמן קבוע בלו"ז לקניות ולא לחכות לרגע האחרון או לסמוך על חלון זמן בין בחינה למשמרת כדי לקפוץ לסופר כי אז פשוט הולכים על הסופר הכי קרוב או הסופר שפתוח עד שעות מאוחרות והם לא בהכרח הכי זולים באזור. אגב, חלק מהסטודנטים שדיברנו איתם אמרו שבכלל עדיף לעשות קניות אונליין כדי לא להתפתות לעוד מוצרים ולחסוך בזמן של סופר אז שווה לבדוק גם את זה.

 

אל תתביישו לרכוש מוצרים או פריטי יד שניה בכל תחום שהוא: רהיטים, מוצרי חשמל, ספרי לימוד וכל מה שחסר לכם. יש אפילו אתרים המציעים פריטים בחינם כמו אגורה או יד 2 למסירה. חפשו גם בתוך קבוצות פייסבוק של סטודנטים, מסתתר שם אוצר של חיסכון ואפשרויות להשאלת ספרים או דברים לשימוש חד פעמי. גם שיעור בקיימות וגם בחיסכון.

 

הנחות הנחות הנחות. נסו לבקש הנחת סטודנט בכל מקום אפשרי. ביטוח לרכב, ספקית אינטרנט, בבנק, בעירייה, בתחבורה הציבורית. פשוט לבקש הנחת סטודנט איפה שרק אפשר, מקסימום תשמעו "לא".

 

אם כבר הנחות סטודנטים, הצטרפו למועדוני חברים לסטודנטים ולאפליקציות הטבות כדוגמאת istudent שם תמצאו מאות הנחות מעולות לסטודנטים במגוון ענק של תחומים.

 

שם המשתמש שלכם לפורטל האינטרנטי של מוסד הלימודים הוא גם אפשרות חיבור לאינטרנט חינם בכל הקמפוס. נצלו את האפשרות ללכת ללמוד בספרייה, איפה שיש שקט, ספרי לימוד זמינים שלא צריך לרכוש וגם אינטרנט חינם לכל מה שצריך.

 

ברוב אגודות הסטודנטים תוכלו לשכור את הספרים להם תזדקקו בקורסים העיקריים של התואר במחיר מוזל. את האמת שלרוב עלות ההשכרה תהיה נמוכה יותר מעלות צילום הפרקים הרלוונטיים, לכן בדקו גם אפשרות כזו.

 

ידעתם שקורסי קיץ לרוב עולים יותר? למרות הפיתוי לאזן את הקורסים ואת הלחץ, נסו לברר ולערוך השוואת עלויות לפני ההרשמה לסמסטר קיץ.

 

אם אתם נאלצים לקחת קורס באנגלית והייתם קרובים לציון הפטור בבחינה הפסיכומטרית, בררו עלויות של הקורסים טרם ההרשמה, לעיתים יותר משתלם כלכלית להבחן שוב על פרקי האנגלית ולנסות להעלות את הציון מאשר להירשם למספר קורסי אנגלית.

 

בואו נגדיל את ההכנסות! 

 

כאן נכנסת היצירתיות שלכם ושלכן במציאת אפיקי הכנסה ומציאת זמן:

  • בעידן הדיגיטלי יש לא מעט אפשרויות להגדלת הכנסות שלא דורשות נוכחות פיסית במקום העבודה. אם יש לכם כישורים כמו כתיבה, עיצוב, עריכה או ידע בשיווק דיגיטלי וכדומה, נסו לשלב משרות פרילאנס פה ושם כדי להרוויח עוד כמה מאות שקלים בחודש 
  • יש כמה מלגות ממש משתלמות שאתם יכולים לגשת אליהן.
  • בררו על ניסויים במוסד הלימודים שלכם, תתפלאו כמה מוכנים לשלם על ניסויים ושאלונים שבודקים את העדפות הדייטינג שלכם לצרכים פסיכולוגיים. אגב שאלונים, בחלק מהפקולטות עורכים סקרים מטעם מוסד הלימודים מידי סמסטר (סקר שביעות רצון שכזה) ותמיד מחפשים מוקדנים לביצוע המטלה.

 

רוצים להרחיב עוד על מהם חמשת המקורות העקרים בדרך לתואר – כנסו כאן לכתבה הזו מהמרכז לצמיחה פיננסית 

 

להיות סטודנט בישראל אומר לחפש הזדמנות לחסוך כסף, להיות יצירתיים במקורות ההכנסה שלנו, להיות מחושבים יותר ולא לשכוח גם להנות מהדרך. ממשו זכויות, ערכו השוואות, אל תתביישו לבקש הנחות ולמדו מניסיונם של אחרים שחיו את החיים הסטודנטיאליים בישראל ושרדו לספר על כך. שמחתי לשתף! 
 

 

 מוזמנים לקרוא עוד בנושא:

  

השכלה גבוהה, עלות גבוהה?

השכלה גבוהה, עלות גבוהה?

 

להיות סטודנט ולהסתדר כלכלית

להיות סטודנט ולהסתדר כלכלית