Glossary tooltip block

%title% %summary%

Breadcrumbs

להישאר קרובים גם כשרחוקים

איך לעבוד מרחוק ולהישאר אפקטיביים

להישאר קרובים גם כשרחוקים

 

בשנים האחרונות נתח נכבד מעולם העבודה עבר לעבודה מרחוק. השינוי הזה הביא אתו המון אתגרים: התאמה וארגון מחדש של הבית ושל סדר היום, חלוקה בריאה באיזון שבין הבית לעבודה גם כשאין גבולות פיזיים ברורים ושמירה על קשרים חברתיים. כך תתאימו את עצמכם אל עולם העבודה החדש. 

 

 

בואו נתחיל בניסוי מחשבתי: אם ב-1 בינואר ב-2019, בעודכם עובדים בתאגיד או חברה גדולה, מישהו היה מספר לכם שבתוך כמה חודשים תעברו לעבוד באופן קבוע מהבית, ושתוכלו לבחור באיזה ימים לבוא למשרד ובאילו ימים לעבוד מהלפטופ על הספה, כנראה שהייתם פורצים בצחוק גדול ואומרים שזה יקרה אולי בשנת 2065. אבל כל זה קרה - ובקצב שרק הולך ומאיץ. 

 

עבודה מהבית, מבית הקפה השכונתי, מהלפטופ או מהמחשב הנייח - מה שפעם היה שמור רק לעצמאים ולעצמאיות , הפך לנחלת הכלל. אין ספק כי מגיפת הקורונה העולמית האיצה את התהליך, אך גם טרום המגיפה נראה כי הישראלים עברו לאט לאט לעבודה מרחוק כאשר בשנת 2008 המספרים עמדו על 2% אל מול 4.4% בשנת 2019 (על פי נתוני הסקר החברתי של הלמ"ס). במהלך מגיפת הקורונה המספרים היו גבוהים בהרבה כאשר  30% מהשכירים ו60%~ מהעצמאים דיווחו כי הם עובדים מהבית. לפי נתוני בנק ישראל, בסוף 2021 רק 12% מהעובדים הישראלים עבדו מהבית, בעוד מדובר בנתון נמוך ביחס לשאר מדינות ה- OECD עדיין ישנה מגמת שינוי כאשר יותר תפקידים כיום מאפשרים עבודה מרחוק, ואינם מחייבים פעילות מבוקר עד ערב ובטח שלא הגעה פיזית למשרד. מושג נוסף שנכנס לתמונה הוא ה ״היברידיות״, עבודה לסירוגין מהבית ומהמשרד, עם ימים ברורים וחוקים ברורים יותר למידת הזמינות כשאתם עובדים מהבית. 

 

לשמור על פרודוקטיביות מרחוק? 

בראשית שנת 2022 התפרסם אלון מאסק כשאמר שכל העובדים של טסלה יחזרו מיידית לעבוד 5 ימים בשבוע מהמשרדים. ההודעה שלו אולי ביטאה את התסכול של מנכ״לים רבים שחשו ירידה בפרודוקטיביות בעקבות העבודה מהבית - אך בסופו של דבר, הוא לא הצליח להחזיר את כל העובדים למשרד גם בחלקת האלוהים הקטנה שלו. הסיבה לזה, היא שקשה מאד להחזיר את הגלגל אחורה ואנשים כיום מצפים לעבוד מרחוק. השאלה שמעסיקה רבים היא האם אפשר לשמור על אותה רמת פרודוקטיביות ואפילו להגביר אותה, בעבודה מרחוק? 

 

עבור חברות היי-טק, המעבר לעבודה מרחוק לא היה מאתגר בהשוואה לענפים "מסורתיים" יותר אשר התקשו לעשות התאמות, אבל ככל שהזמן עובר, המשק הישראלי מוצא עצמו בתוך עולם היברידי של עבודה מרחוק ואיזון בין המשרד והבית. יחד עם זאת, ישנם כמה דגשים שכבר הפכו אוניברסליים שיסייעו לכם להסתגל טוב יותר לסגנון העבודה החדש הזה, לנהל טוב יותר את הזמן שלכם, להגביר פרודוקטיביות וגם לדעת לשים גבולות.

 

הגברת המיקוד על ידי סביבת עבודה ייעודית

סביר להניח שאתם יכולים לעשות את העבודה שלכם גם אם תשבו על יד שולחן צפוף, באור גרוע, או בזמן שהטלוויזיה לידכם דולקת. אבל אף אחד מהדברים האלה לא באמת תורם לעבודה ובטח שלא לריכוז שלכם ואם נודה באמת הם גם לא בריאים לגוף ולנפש שלכם. ישיבה על יד שולחן לא נוח עלולה להוביל לבעיות בשרירים, ברצועות, בגב או בעצבים. בהתחשב בעובדה שעבודה במשרד מחוץ לבית לא ממש מאפשרת לכם לתכנן ולעצב לבד את סביבת העבודה שלכם, העבודה מהבית יכולה ממש להיות ברכה. טרם תחילת העבודה מהבית עליכם לחשוב טוב היכן למקם את סביבת העבודה הביתית שלכם מתוך ההבנה כי אתם הולכים לבלות שם לא מעט שעות במהלך היום. בדקו חללים בבית בהם יהיה לכם נוח פיזית, דעתכם לא תהיה מוסחת והפרדה בין זמן עבודה לזמן בית תהיה נוחה וברורה לכולם.

 

שימו לב היטב לקולות הסביבה, הסחות דעת חזותיות ואזורים עם תנועה גבוהה בתוך הבית ואפילו מהחלון שבפינת העבודה האופציונלית שאתם שוקלים לנכס לעצמכם. שאפו להקדיש חלל שבו מתרחשת רק עבודה, מה שיאפשר לכם להתמקד ספציפית בעבודה בזמן שאתם שם ולהתנתק בצורה בריאה כאשר אתם "יוצאים" ממנה.

 

מקמו את עצמכם לפרודוקטיביות והצלחה

שימו לב היטב לישיבה וליציבה, כמו גם ללחץ חוזר על הידיים ופרקי הידיים. שווה להשקיע בציוד שנועד לעזור לכם לעבוד בריא יותר. בחרו משטח עבודה שיאפשר לכם מקום נוח לרגליים, השקיעו בכיסא איכותי עם תמיכה בגב התחתון, התאימו את מסך המחשב לגובה העיניים, נסו להיעזר באור טבעי ליד חלון או לפחות להשתמש באור מלאכותי שנותן אווירה של אור שמש טבעית. גם למיקום המקלדת יש חשיבות, הקפידו לא לאמץ את הידיים בעת שימוש בעכבר או במקלדת, מקמו את שני אלו כך שלא תצטרכו למתוח את הידיים כדי להשתמש לא בעכבר ולא במקלדת.

 

אפשר לסגור את הדלת? 

פינת העבודה שלכם חשובה לא פחות מאשר על מה אתם עובדים ועם מי אתם עובדים. מרחב עבודה מוגדר יעזור לכם לשמור על הריכוז הדרוש כדי לבצע את המשימות היומיות שלכם. האידיאל הוא כמובן להקדיש חדר נפרד לעבודה, אבל אם זה לא אפשרי, גם פעולת הפרדה פשוטה כמו תליית וילון יכולה לעשות את ההבדל. ההפרדה הפיזית משאר הבית היא חיונית גם כדי לסייע לכם בהפרדה בין משימות הבית השגרתיות לבין ישיבות הנהלה אך בעיקר כדי להעצים את המיקוד שלכם בעבודה. האידיאל לחלל עבודה - הוא שתהיה לו דלת שאפשר לסגור ולאותת לשאר תושבי הבית: אני לא זמין אליכם עכשיו. 

 

אחרי שהקצתם פינה ייעודית שתהפוך להיות פינת עבודה מוגדרת אשר גבולותיה ברורים לכם ולשאר בני הבית, חשוב לשלב בה מרכיבים מעולם הארגונומיה וזאת כדי לאפשר סביבה שהיא גם בריאה עבור הגוף והנפש שלכם. אֶרְגּוֹנוֹמְיָה בשפה הפשוטה היא בעצם "הנדסת אנוש", כלומר כל מה שבין אדם לסביבתו וזאת במטרה לפתח סביבת עבודה תואמת ונגישה לצרכים האישיים של כל אחת ואחד מאיתנו, בהתאם ליכולות שלנו, למיקום, לצורך וכדומה.

 

השתדלו לא להתפשר על נוחות. ייתכן שתוכלו לעבוד בסביבה שפחות נוחה לכם במשך זמן קצר יחסית, אך סביר להניח שהפרודוקטיביות, הבריאות ומצב הרוח שלכם ירדו עם הזמן וזה משהו שאפשר להימנע ממנו עם תכנון מקדים של סביבת העבודה.

 

מתי כן להיות זמינים? 

כשעוברים לעבוד מרחוק, חשוב לדבר עם הצוות שלכם ושהמנהלים יגדירו ״גבולות גזרה״. לדוגמה, אם עובדים מהבית, באילו שעות מצפים מאיתנו להיות זמינים לפגישות ובאילו שעות מוסכם בין כולם שלא קובעים פגישות? דרך טובה להחליט ביחד היא להגדיר אילו משימות דורשות סנכרון ואילו משימות הן א-סינכרוניות. למשל, משימה של לכתוב הצעת מחיר שמוטלת על אדם אחד, לא מצריכה קולגה אחרת, אבל עבודה על מצגת שנתית משותפת, דורשת תיאום בין גורמים רבים ויש להסכים על אופן התיאום הזה מראש. 

 

צמצום השחיקה באמצעות הפרדה בין העבודה לחיים האישיים

גבולות הן מזמן לא קונספט פיזי. כשיוצאים בבוקר מהבית למשרד או שמחתימים כרטיס לפני היציאה הבייתה הגבולות בין העבודה לחיים עצמם מאוד ברורים. אבל כשעובדים מרחוק ואין מקום עבודה רשמי שמוכר לנו בתור "המשרד", ההפרדה בין העבודה והבית הופכת מאתגרת והגבולות יכולים להיטשטש מהר מאוד.


סביר להניח שזה יהיה המכשול הכי גדול בתחילת הדרך, בטח אם חלק מבני הבית נמצאים גם הם באותו מרחב במהלך שעות העבודה שלכם. 

בשלב הראשון עליכם לנהל שיחה עם שאר בני הבית, להסביר את המצב הקיים ולבקש את שיתוף הפעולה של כולם. זה שאתם עובדים מהבית לא אומר שאתם זמינים או פנויים לדברים האישיים של שאר בני הבית וחשוב שלא אתם תדעו להבין זאת, אלא בעיקר שאר המשפחה.

עבודה מרחוק לא אומרת עבודה כל הזמן. התייחסו לעבודה שלכם כמו שהייתם מתייחסים אליה אם הייתם ממשיכים לעבוד מהמשרד. כשאין משרד פיזי לעזוב, זה מאוד מפתה לעבוד יותר שעות ממה שהגדרת התפקיד שלנו מחייבת אותנו ואחת הבעיות הגדולות ביותר בעבודה מהבית היא חלוקת הזמן. עובדים רבים מתפתים לחרוג מהשעות בהן היו עובדים לולא היו נשארים במשרדים. תכנון יזום של סדר היום שלכם הוא המפתח למניעת השחיקה הזו שנוצרת מעבודה בשעות נוספות. 

 

נטרול תחושת הבדידות על ידי יצירת קשרים 

הרי כולנו יודעים שפינת הקפה נועדה ברובה לשוחח על תוצאות המשחק של אתמול בערב, להשוות תמונות מפורים, להחליף מתכונים או לדבר הסדרה האחרונה שראיתם בנטפליקס. אה, וגם אולי לעשות קצת קפה. אז מה עושים כשאין שיחות חולין חברתיות עם אנשים אחרים והתקשורת הבלתי פורמלית כבר כמעט ולא קיימת? מכניסים את זה באופן יזום לתוך הלו"ז היומי. תזמנו שיחות עם חברים, תאמו שיחות ועידה בוידאו עם קולגות ודברו איתם על נושאים לא פורמליים שאינם קשורים לעבודה ונסו ליצור קשרים חדשים בתוך הקהילה הקרובה שלכם בבניין או בשכונה. לעבודה מהבית יתרונות חברתיים אם יודעים לאפשר זאת.

 

כבדו את השגרה אבל זכרו מידי פעם לשבור אותה

אין ספק- אחד היתרונות של עבודה מרחוק היא היכולת להתגמש בימי עבודה לא שגרתיים ובשעות שיותר מותאמות לאופי שלכם. לא כולנו חולקים אותן שעות של ריכוז שיא, אנרגיה ומיקוד במהלך היום וזה בסדר גמור. צרו שגרה יומית שמתאימה לכם מחד אך לא פוגעת בפרודוקטיביות של העבודה שלכם, בטח אם העבודה שלכם מערבת עוד אנשי צוות. כדי לשבור שגרה הכניסו מידי פעם פעילות קטנה שתאפשר לכם להתרענן, אך שתפו את שאר חברי הצוות שלכם בשעות העבודה שלכם והקפידו על השגרה הזו. 

 

אל תשכחו שעד לא מזמן עבודה מהבית לא הייתה כל כך נפוצה. רובנו הורגלנו לעמידה בפקקים, לשיחות המעלית, לזמינות הציוד במשרד, ללו"ז הפגישות הנוקשה ולעובדה שיש לנו מסגרת חיצונית שמפרידה אותנו מהבית. זה בסדר שלוקח לכם זמן להתרגל ולהסתגל. אמצו את השינוי הזה והיו פתוחים לעובדה שיש לכם עוד הרבה ללמוד על עצמכם ועל איך הכי נוח לכם לעבוד מהבית.