Glossary tooltip block

%title% %summary%

Breadcrumbs

תרבות השופוני של החתונות בישראל

איך זה משפיע על הכיס של הזוג הצעיר ועל העו״שׁ של המוזמנים

תרבות השופוני של החתונות בישראל: איך זה משפיע על הכיס של הזוג הצעיר ועל העו״שׁ של המוזמנים

 

כ-51% מהישראלים העידו כי תקציב החתונה שלהם עמד על סך של 80-120 אלף שקל בשנת 2021. מעל ל16% העידו כי השקיעו בין 120-150 אלף שקלים. כל זה בשביל לילה אחד. אירוע של 5 שעות בממוצע. כאשר הזוגות מצליחים לכסות את עלות האירוע ממתנות האורחים, ברמה חלקית שנעה בין 60% ל70% בלבד. 

 

ישראל היא חריגה עולמית בהוצאות הרבות שכרוכות מסביב לחתונה .מה יותר משמח את ההורים שלנו מזה שהצאצאים האהובים שלהם מתחתנים ועתידים להעמיד דור חדש? בשנים האחרונות התעשייה הזו שהיתה גדולה ממילא, גדלה בצורה משמעותית והגיעה להיקף של מעל 20 מיליארד שקלים בשנה. ואם פעם היתה רק החתונה, היום הרבה זוגות מקפידים גם לעשות מסיבות אירוסין, חינה ומסיבות רווקים בחו״ל. כל אלו הפכו לסטנדרט של ממש. תעשייה של 20 מיליארד שקלים בשנה. 

 

אז אולי כדאי להפסיק עם השופוני: הוצאות גרנדיוזיות על החתונה נופלות בהרבה פעמים עליכם החתן והכלה ובמקום להתחיל את החיים כזוג ברגל ימין אתם נכנסים לבור פיננסי של מאות אלפי שקלים במקרה הרע ועשרות אלפי שקלים במקרה הטוב וכן גם נופלות על המזומנים שלכם. 

 

ומה עם המוזמנים? סייב דה דייט Save the date  

אם נרד רגע לרמת המספרים כפי שמתפרסמים בקבוצות פייסבוק של מתחתנים, מקובל היום לשים בין 400-500 שקלים לחתונה, עוד סכום דומה לחינות, חלק עושים גם מסיבות בריכה בווילות שכורות או מסיבות רווקים בעוד 300-400 למשתתף ואלו שמוסיפים טיול בחו״ל יעמיסו על כך עוד 4000-5000 שקלים במקרה הטוב. זה אומר שגובה ״הקנס״ לחבר קרוב יכול להאמיר עד ל-6,000 שקלים, ולחבר במעגל השני עד 1,500 לכל חתונה, ולמישהו מהמעגל השלישי במינימום 500 שקלים. מספיקות שלוש-ארבע חתונות בקיץ ואתם כבר בגירעון תזרימי. וכולנו יודעים שדווקא בשנים הקריטיות בהן ההכנסה לא גבוהה במיוחד, החתונות נמצאות ונוכחות. 

 

נראה שבישראל מתפתחת תרבות חתונות אלטרנטיבית, שכבר לא רואה באירוע ענק ויקר כדבר רצוי. אם כמה אנשים שאתם מכירים החליטו לא להגיע לחתונה, מסיבותיהם שלהם, מאד יכול להיות שהם גם נמנים עם התופעה ההולכת וגדלה של אנשים שחושבים שהמתחתנים עברו את גבול הטעם הטוב. גם אם לא היו קולניים לגבי זה. 

 

עד סוף הקיץ צפויים ישראלים רבים בגילאי ה-20 וה-30 להוציא אלפי שקלים על מתנות לחתונות, חינות, מסיבות רווקים, רווקות ואירועי אירוסין. על רקע יוקר המחייה הגבוה, חלק גדל והולך בציבור התחיל למרוד בתרבות החתונות הזו, ואם פעם היו מגיעים לכל אירוע כי ״לא נעים״ היום רבים פשוט מכריזים בגלוי שהם לא מוכנים להיות חלק מזה. לדעתם, מארגני החתונות הגרנדיוזיות הם במקרים רבים ״חסרי מודעות עצמית״ ויצאנו להקשיב לקול הזה. לצד טיעונים הגיוניים, גילינו גם את כל מה שפחדנו לעיתים להגיד גם לחברים טובים. 

 

קצת צניעות בהוצאות החתונה: אתם אולי לא שמים לב לזה, אבל חלק מכריע בשיקולים של אנשים לגבי כמה כסף לשים בחתונה זה איפה אתם עורכים אותה וכמה השקעתם. אם בחרתם באולם הכי יקר אנשים ייקחו את זה בחשבון. הם לא יאהבו אתכם יותר על ההחלטה הזו, אגב, מחקר מרתק של אנדרו פרנסיס והוגו מיאלון מהפקולטה לכלכלה באוניברסיטת אמורי באטלנטה, מצא שככל שמוציאים יותר כסף על טבעת אירוסין ומסיבת החתונה, כך תקופת הנישואים תהיה קצרה יותר. 

 

חתונה זה מספיק: אתם יכולים לוותר על להזמין את החברים לחינה, מסיבות בריכה, מסיבות אירוסין ואירוע קטן בחו״ל. רוב הסיכויים שבתוך כל החברות המתלהבות והשמחות שיגיעו לכל הפסטיבל הזה, יש כמה שזה ממש לא נוח להן בכיס אז אל תעמידו אותן במצב כזה. 

 

אולי יוקר המחייה הוא מה שהוליד את הגל החדש של האנשים שכבר לא סבלניים יותר לחתונות המוגזמות. רקפת מאבן יהודה, אפילו השתמשה במונח ה-Bridezilla כדי לתאר את החברות שהכי מועדות לערוך חתונות מוגזמות. ״זו מילה שהשתרשה בשנים האחרונות, והכוונה כאן היא לכלה שאת יודעת שעומדת לאמלל אותך בעשרות אירועי חתונה לקראת האירוע המיוחל ולהתעקש על כל פרט ופרט כדי לייקר את החתונה ולהוציא עיניים לאחרים. פחות התרבות שאני מתחברת אליה אבל תודו שכולכם יכולים לחשוב עכשיו על החברה הזו״. 

 

כך, כל הזמנת של Save the Date הפכה בעיניי רבים לקנס Save some cash. מי מאיתנו כבר שמח לקבל הזמנה לאירוע היום? אז מאחר ולאף אחד מאיתנו לא נוח להגיד את המילים האלו באופן ישיר, המרואיינים שלנו שחלקם העדיפו שלא להזדהות בשמם, ניסחו לנו את מה שציבור גדול בישראל מרגיש. 

 

הצצה לתופעה הולכת וגדלה של ישראלים שלא מתביישים להגיד שהם לא מוכנים יותר לשים מתנות של מאות שקלים על חתונה ושהתרבות הזו יצאה מכלל שליטה. 

 

ניסינו לנסח כמה כללי אצבע כדי לגלות יותר התחשבות בתוך עונת החתונות הזו, ולהלן כמה עצות למתחתנות ולמתחתנים מפי אותם האנשים שמערערים על תרבות החתונות השולטת:

 

חישבו פעמיים את מי אתם רוצים להזמין. 

 

היו רגישים למי שהזמנתם ולמצבו הכלכלי: אולי עדיף לכם להיות רגישים לחברים שאתם יודעים שלא מסוגלים לשלם על הכל והציעו להם לבוא לחונה שלכם במחיר העלות שלכם למנה, או תגידו להם שזה ממש בסדר אם יגיעו לחינה או למסיבת האירוסין ללא תשלום. הם יעריכו את זה! זכרו שהמסיבה הזו לא לכבודם אלא לכבודכם. 

 

חלקו פטורים מהחתונה ומהאירועים סביב לה: אפשרו לאנשים לשמוח בשמחתכם גם מבלי להגיע, אם אתם יודעים שיש מישהו שקרוב אליכם שנמצא במצוקה כלכלית של ממש. בן אדם שקיבל את הזמנת ״סייב דה דייט״ ואין לו כסף לשלם על החתונה נכנס עכשיו לאי נעימות מולכם. תנו לו פטור מאי הנעימות הזו כבר עכשיו. אנשים יעריכו את זה בצורה בלתי רגילה. זה גם יעזור לכם, כי הרבה פעמים מאי הנעימות אנשים כאלו מבריזים ברגע האחרון כי קשה להם. 

 

חתונה קטנה מצטלמת טוב יותר: לא, חתונה ענקית עם 700 מוזמנים היא לא ברומטר לטיב היחסים בינכם או להצלחה שלכם. היא רק מגדילה את התחושה הקשה שחייבים להגיע לאירוע שלכם והיא בעיקר מפגן של מרוכזות עצמית שלא נעים לכל האורחים שלכם. 

 

וטיפ מאיתנו לזוג הטרי, מאד יכול להיות שאת ראשית החיים הכלכליים שלכם, שווה להתחיל בפלוס ולא במינוס, האורחים והמשפחה שלכם אוהבים אתכם כל כך, שלפעמים הוצאות נוספות בערב החתונה שספקים מנסים לגרור אתכם אליהן - הן לא באמת דרושות כדי לשפר את החוויה וההתרגשות של האורחים שיבואו.

 

 

מוזמנים לקרוא עוד בנושא:

  

לשמוח גם ביום שאחרי

לשמוח גם ביום שאחרי 

 

עונת החתונות

עונת החתונות

 

מזל טוב - מתחתנים!
מזל טוב - מתחתנים!