Glossary tooltip block

%title% %summary%
Tooltip text

Breadcrumbs

ניהול סיכונים בעסק המשפחתי

למה זה כל כך חשוב, ואיך עושים את זה?

על חשיבות ניהול הסיכונים בעסק המשפחתי

עסק משפחתי הוא כזה שחבריו, או חלקם, הם בני משפחה. עסקים משפחתיים רבים אינם שורדים מעבר בין דורי אחד (מהדור המייסד לדור הבא), ואחוזים בודדים בלבד מצליחים להעביר את השליטה בעסק מדור שני לדור שלישי. הסיבות לכך רבות, וקשורות לאופי המשפחה והעסק. החיבור בין עסק למשפחה עשוי מצד אחד להעניק לעסק את כוחו ויתרונו בשוק, אך מצד שני, עלול להיות גם נקודת התורפה שלו. כדי להגדיל את הסיכויים לכך שהמשפחתיות תהיה יתרון, ושהעסק שלכם ישגשג ויוכל לעבור בהצלחה גם לדור הבא, חשוב לנהל את הסיכונים אליהם חשוף העסק המשפחתי מעצם היותו כזה, ולפעול למניעת התממשותם של סיכונים אלו.

 

מתייחסים לפן המשפחתי בהסכמי העסק

עסק פועל על בסיס הסכמים שונים המסדירים את התנהלותו, כמו תקנון העסק, הסכמי שותפויות, הסכמי בעלי מניות ועוד. כדי להבטיח שהעסק המשפחתי יתפקד בצורה הטובה ביותר, חשוב לערוך את המסמכים הללו כך שיכילו התייחסות להשלכות של התפתחויות ושינויים עתידיים, בדגש על ההיבטים המשפחתיים הכרוכים בתפעול וניהול העסק. בכל מקרה, חשוב להיוועץ בעו"ד מומחה בתחום.

 

המפתח לניהול הסיכונים נמצא בתקנון העסק

לתקנון של עסק יש השפעה מכרעת על הניהול שלו, על עתידו, ועל ההשלכות על חיי בני המשפחה המעורבים בו. עריכת תקנון של עסק משפחתי דורשת איזונים מורכבים ועדינים והתאמה לאופי המשפחתי ולאופי העסק.

 

להגדיל את הסיכויים שהעסק שלכם יעבור לדור הבא

 

ניתן לנסח את התקנון כך שיתייחס למצבי סיכון שונים, על ידי התאמתו להסכמי הממון של שותפיו, התאמתו לצוואות השותפים ועוד. חשוב להתייחס לחוק הירושה ולהתאים את התקנון למצבים שונים כמו פטירת אחד השותפים, גירושין וכו'. ניתן לעשות זאת, בין היתר, על ידי הסדרת אופן העברת המניות במקרה של מוות, קביעת דרך ההתנהלות בשלב הביניים שבין מות בעל המניות וחלוקת הירושה, יצירת נאמנויות מוסכמות מראש, הסכמה על אופן חלוקת המניות במקרה של גירושין וכדומה. בכל מקרה, חשוב להיוועץ בעו"ד מומחה בתחום.

 

 

עליון

ניהול הסיכונים שאליהם חשוף העסק המשפחתי יכול להפחית משמעותית את הסיכוי להתממשותם.

 

תחתון