Glossary tooltip block

%title% %summary%

מתאים לי ביטקוין?

האם השקעה במטבעות דיגיטליים מתאימה לכל אחד?

 

 

לאחרונה יצאה הרשות לניירות ערך בהודעה בה היא מזהירה את הציבור בפני הסיכון הקיים בהשקעה במטבעות דיגיטליים (קריפטוגרפיים) בשל היותם בעלי רמת תנודתיות גבוהה ובשל חוסר הבהירות הרב הנוגע לאחזקתם. בנוסף הוחלט כי בשנתיים הקרובות לא יוכנסו למדדים המובילים בבורסה חברות שעוסקות במטבעות מסוג זה וזאת לצורך הגנה על המשקיעים. מהם המטבעות הדיגיטליים ומדוע הם כל כך מסוכנים?

 

ביטקיון? לייטקוין? אטריום? מה זה בעצם?

ביטקוין הוא המטבע הדיגיטלי הראשון שנוצר בשנת 2008, ומאז הפך לשם גנרי לתחום כולו. המטבעות הנוספים הם בעיקרון שיפורים של הביטקוין המקורי. המטבעות הדיגיטליים אינם בבעלות של מדינה וניהול המערכת והעסקאות בין האנשים מתנהלים כולם על ידי רשת המשתמשים באופן שיתופי על גבי מערכת ציבורית וחופשית ומבוססים על יישומים של טכנולוגיית בלוקצ'יין. למטבעות מאפיינים רבים וייחודיים המאפשרים שימושים חדשים שלא יכולים להיעשות על ידי מערכת התשלומים המסורתית הקיימת כיום. צורת המסחר במטבעות אלו לא מצריכה תיווך של בנקים או של כל גורם סליקה נוסף מה שבאופן אוטומטי מוזיל את העלויות ומאפשר מסחר עם העולם כולו.

 

איך סוחרים במטבעות הדיגיטליים?

קיים מגוון רחב של שירותי קניה ומכירה למטבעות הדיגיטליים כאשר קלות הביצוע והאפשרויות הזמינות תלויים במדינה ממנה נעשית הרכישה. לאזרחי ארה"ב ולאירופה מגוון אפשרויות גדול ביחס אלינו. בישראל ניתן לרכוש מטבע דרך paypal או דרך זירות מסחר מועטות (כדוגמת bit2c ) שמספקות שרותי מסחר בדיוק כמו שמספקת הבורסה לניירות ערך. במטבע שרוכשים ניתן להשתמש לצורך ביצוע עסקאות או לחלופין לרוכשו לצורך השקעה.

 

חשוב להבין כי, הכניסה לרשת וקניה של מטבעות יחסית קלה אך היציאה מהרשת (מכירת מטבעות) קצת יותר מסובכת. 

זזז

 

ולמה מסוכן להשקיע בהם?

תחום המטבעות הדיגיטליים הוא תחום מתפתח ודינמי המצוי בתחילת דרכו ויש בו פוטנציאל רב לחדשנות הן טכנולוגית והן מימונית ועסקית. כיום עדיין קיימת אי בהירות לגבי תחומים רבים שקשורים למטבעות אלו בתחומים כגון מיסוי, איסור הלבנת הון, אבטחת סייבר והגנה על משקיעים. העדר חוקים ומיסוך הזהויות של המשתמשים לא מאפשרים לרשת להגן על משתמשיה מהונאות, פעילות לא חוקית או גניבות והרשת אינה מגובה או מבוטחת כמו בנק. ניתן להבחין בנהירה של הציבור להשקיע במטבעות אלו למרות שלא תמיד הוא מבין את הסיכונים שכוללים בין היתר סיכון תנודתיות, חשיפה לתרמיות והונאות מסחר, מתקפות סייבר, קושי בהפקדת הכספים במערכת הפיננסית הרגילה ועוד. התנודתיות בשערים מאפיינת לא רק את המטבעות עצמם, אלא גם חברות הקשורות לתחום או שהודיעו שהן מעוניינות לפעול בו מה שהופך אותן למסוכנות יותר להשקעה.

 

רשת המסחר לא עונה לחוקי הכלכלה המסורתיים והמוכרים ולכן קשה לחזות את סיכויי ההשקעה. 

זזז

 

לסיכום

 

המסחר במטבעות דיגיטליים אולי מסתמן כדבר הבא, אך כל עוד לא נפתרות כל סוגיות הרגולציה והמסחר למיניהן, כדאי למשקיעים לבחון היטב את מהות ההשקעה והאם היא אכן מתאימה לרמת הסיכון שמתאימה להם. 

 

*האמור כאן הינו בבחינת מידע והסברים כלליים בלבד, אינו מהווה יעוץ פנסיוני או יעוץ אחר, ואינו מהווה תחליף ליעוץ פנסיוני או פיננסי, בהתאם לעניין, המותאם ללקוח ולצרכיו האישיים. ההסברים הינם כלליים ובהתאם לחוק והכללים הידועים במועד העלאת התכנים לאתר.