Glossary tooltip block

%title% %summary%

Breadcrumbs

נשים והעדפות סיכון פיננסי 

תמונת אווירה לכתבה נשים והעדפות סיכון פיננסי 

מאת: ד"ר מורן אופיר 

 

מחקרים מראים שנשים גורפות רווחים גדולים יותר במסחר בבורסה, בין היתר מאחר שהן סבלניות יותר ופחות אוהבות סיכונים.

 

כמעט כל החלטה שאנחנו לוקחות בחיים מעורבת בנטילת סיכון מסוים. זה נכון לגבי החלטות בנוגע למסלול הקריירה, לרכישת בית, לבחירת מסלול לימודים ועוד. אך האם יש פער בין הנכונות לקחת סיכון בקרב גברים ונשים?

מחקרים מצאו כי במרבית ההיבטים נשים נוטות להיות יותר שונאות סיכון מאשר גברים. הממצא הזה חוזר על עצמו גם בקבלת החלטות על כיווני תעסוקה, על השקעות ובהימורים, גם בנתוני אמת וגם בניסויי מעבדה. אחד ההסברים שעלו במחקר הפסיכולוגי לפער הזה הוא שגברים נוטים לראות את הסיכון כאתגר שיש להתמודד איתו ואילו נשים נוטות לראות את הסיכון כאיום שיש להימנע ממנו. הממצאים האלו חוצי ארצות, תרבויות ועדות ונמצאו במחקרים רבים במקומות שונים ברחבי העולם. 

בעוד שיש לא מעט עדויות לכך שנשים נוטות לקחת פחות סיכון במגוון תחומי חיים, מרבית העדויות המחקריות נוגעות לפערים בהעדפות הסיכון בהחלטות כלכליות ופיננסיות. 

בשווקים פיננסיים נמצא קשר ישיר בין סיכון לתשואה כך שככל שהשקעה היא בעלת רמת סיכון גבוהה יותר כך בטווח הארוך ניתן לצפות להרוויח ממנה תשואה גבוהה יותר. כך, מוצרי השקעה בעלי סיכון נמוך כמו פקדון או אגרת חוב צפויים להניב תשואה נמוכה יותר בממוצע ממוצרי השקעה בעלי סיכון גבוה יותר כמו מניות ואופציות. לכן, להעדפות הסיכון בשווקים הפיננסיים יש קשר הדוק עם הרווח הנוצר כתוצאה מהשקעה בהם. חשוב לציין כי גם ללא השקעה ישירה בשוק ההון, רובנו מושקעים בו באופן בלתי ישיר בחסכונות הפנסיונים, בקרנות ההשתלמות, הגמל והנאמנות שגם בהם ניתן לבחור מסלולים שונים בהתאם לרמות סיכון שונות. 

מחקרים שבחנו החלטות השקעה אמיתיות, מצאו שלנשים יש סבילות נמוכה יותר לסיכון, הן נוטות להחזיק בנכסים פחות מסוכנים בתיקי ההשקעה שלהן, מעדיפות מסלולים פחות מסוכנים בחסכון הפנסיוני ומביעות נכונות נמוכה יותר להיות חשופות לסיכונים פיננסיים ביחס לגברים. 

בעוד יש בספרות המחקרית הסכמה רחבה לגבי הנטייה של נשים להעדיף ליטול סיכונים פיננסיים נמוכים יותר ביחס לגברים, ישנה חוסר הסכמה לגבי הסיבות לכך. מבין הסיבות שהועלו בספרות אפשר למצוא סיבות שנועצות את הפער בהעדפות הסיכון במצבן הסוציו-אקונומי של הנשים. מכיוון שלרב, הן מרוויחות שכר נמוך יותר, הן מוכנות גם לקחת סיכונים נמוכים יותר (ממצא שתואם לממצאים במחקרים שעוסקים בבחינת העדפות הסיכון לפי רמת הכנסה ומראים שהעדפות הסיכון עולות ככל שההכנסה עולה). 

סיבה נוספת שהועלתה נוגעת לפער בהשכלה הפיננסית ובניסיון הפיננסי בין נשים לגברים. ישנו קשר ישיר בין השכלה ואוריינות פיננסית לבין נכונות לקחת סיכון כך שככל שההשכלה הפיננסית והניסיון עולים כך יש נטייה לקחת סיכון פיננסי גבוה יותר. מכיוון שבממוצע נשים רוכשות במהלך חייהן פחות שנות השכלה פיננסית וכן הן בעלות פחות שנות ניסיון פיננסי, הדבר משפיע על נטייתן לקחת פחות סיכונים. 

השערה אחרת שעלתה בספרות מייחסת את הפערים בנטייה לקחת סיכונים בגורמים ביולוגים וגנטיים ובגורמים קוגניטיביים ורגשיים. עם זאת, מחקרים שבדקו פערים בהעדפות סיכון בקרב ילדים בגילאים שונים (3-11 ו5-13) לא מצאו כל פער בהעדפות הסיכון של בנים ובנות בגילאים אלו. התוצאות האלו מחזקות את ההשערות שלא מדובר בפערים שמקורם גנטי אלא בפערים שהם תולדה של השפעות חברתיות וסביבתיות. ככל שעולים בגילאים מתחיל להיווצר פער בהעדפות הסיכון כך שגברים נכונים לקחת יותר סיכונים מאשר נשים. הפער מגיע לשיאו בגילאי ה30. 

אחד ההסברים לפערים בין תפיסות הסיכון של נשים וגברים נוגע לתחושת הביטחון בהחלטות פיננסיות. משקיעים בעלי ביטחון יתר מחזיקים בתיקי השקעה מסוכנים יותר ומבצעים יותר פעולות מסחר. אלא שמסתבר שבטחון היתר יכול להביא לתשואות חסר בתיקי השקעות בגלל ריבוי פקודות ופעולות המסחר שמתבצעות בגללו. מחקר שנתח נתוני מסחר של 35,000 משקי בית מצא שגברים בממוצע מבצעים 45% יותר פעולות מסחר מנשים והתשואה השנתית הממוצעת של תיק ההשקעות שלהם נמוכה ב1.4% מתיקי ההשקעות שנוהלו על ידי נשים. הפערים האלו נעשים גדולים יותר בקרב רווקים. גברים רווקים סוחרים בתדירות גבוהה ב67% מנשים רווקות והתשואה השנתית הממוצעת שלהם נמוכה ב2.3% מזו של תיקי ההשקעות של נשים רווקות.  המסחר התדיר הוביל לכך שתיקי ההשקעות שנוהלו על ידי הגברים השיגו, בממוצע, תשואה נמוכה יותר. החוקרים מייחסים לכך שהנשים לא נוטות לביטחון יתר בהחלטות פיננסיות ולכן סוחרות בזהירות רבה יותר, מתבססות על ניתוח מידע בפקודות המסחר ונוטות יותר לשאול שאלות. הדבר מביא בהכרח לפחות פקודות, מכיוון שההחלטה על כל פקודת מסחר כרוכה בהשקעה של זמן רב יותר. 

 

לסיכום, העדפות הסיכון השונות של נשים יכולות להוביל אותן גם לתשואות יתר, אך עם זאת חשוב להבין את הפער בין העדפות הסיכון של נשים וגברים ואת ההשלכות שלו. מכיוון שלפער אין מקורות גנטיים אלא הוא תולדה של השפעות חברתיות וסביבתיות ניתן לצמצם אותו בעזרת מתן כלים וידע לנשים ובייחוד לנערות צעירות, לטפח את האוריינות הפיננסית שלהן ולעודד אותן לקחת חלק בהחלטות הפיננסיות הביתיות וכך לצבור ניסיון פיננסי ולבנות את הביטחון שלהן בהחלטות בעולמות אלו.