Glossary tooltip block

%title% %summary%

Breadcrumbs

תכנון פיננסי לקראת הקיץ

איך נערך לקראתו מבעוד מועד

תכנון פיננסי לקראת הקיץ

 

"היי שירה מה שלומך? אני יודעת שעוד מוקדם לשאול, אבל איך שאני מכירה אותך, את כבר מתחילה להיערך לחופש הגדול, נכון?"

"תראי, אני טיפוס מאורגן, בכל תחום. בהרכב המשפחתי שלי, עם ילדים גדולים שמחפשים אטרקציות, מצד אחד, ובצד השני ילדים צעירים שלא יכולים להישאר לבד בבית חודשיים... החופש הגדול דורש הערכות, כל שנה, ובעז"ה גם השנה, אני משתדלת להתכונן מראש."

"יפה. כל הכבוד! ואז את מגיעה לחופש רגועה?"

"רגועה - זו קצת הגזמה:) חופש זה חופש, ויש לו אתגרים, אבל אם לא הייתי נערכת מראש אני בטוחה שהילדים ואני רק היינו מחכים שהחופש יגמר, וכשאני מתכננת מראש, החופש הופך להיות חוויה שמשאירה לנו טעם טוב."

 

כל אחד צריך חופש. הילדים שלנו צריכים חופש, אנחנו צריכים חופש, רוצים להנות מעמלנו, בחיק המשפחה. חופשת הקיץ – זו הזדמנות מצוינת לכך. 

את החופשה – כולם רוצים וצריכים, עם העלויות של החופשה לא מתמודדים... 

לא מתמודדים? 

נכון יותר לומר, חושבים שלא יכולים להתמודד. חושבים שזה המצב ואין מה לעשות. 

אפשר. אפשר לחכות לחופשה שתבוא, להתנהל בלי מחשבה ותכנון, לא לבדוק את חשבון הבנק, ולהוסיף הלוואה או גמ"ח, שדרך אגב יגדילו את ההוצאה החודשית וישאירו תופעת לוואי לתקופה ארוכה אחרי החופשה.

אבל אפשר גם אחרת. עם תכנון מקדים מראש, רעיונות ופתרונות חדשים אפשר לסיים חופשה נעימה ומפנקת, מתוך האמצעים הקיימים לרשותנו. 

החופש חוזר על עצמו כל שנה, קחו את השנה הזו כהתנסות ובדיקה. השנה - חישבו על החופש מראש, תגיעו מתוכננים ותראו – האם התכנון מראש הקשה עליכם? או להיפך, גיליתם את הדרך היעילה להתמודד עם האתגר הכלכלי של החופש!

 

"שירה, אני מבינה שאת מבררת ומוצאת תוכניות מתאימות לגילאים השונים של ילדיך. אבל איך את מצליחה להיערך להוצאות? הילדים בבית, אין מסגרות, להעסיק אותם - עולה הרבה כסף! איך את מסתדרת עם זה?"

"הגישה הבסיסית שלי היא, שכל דבר שאני לא יכולה לשנות, אני צריכה למצוא לו פתרון בהישג ידי. אני לא מנסה לשנות את המציאות ואת העובדה שהילדים שלי בבית, אבל אני כן מנסה למצוא פתרונות אמיתיים להוצאה הכלכלית הגדולה יותר מהרגיל."

"זה נשמע מסקרן. איך מצליחים מראש להיערך להוצאות המפתיעות האלה? הרי הילדים לא חושבים פעמיים לפני שמבקשים, והבקשות בדרך כלל לא נגמרות...."

 

היערכות מראש להוצאות חופשת הקיץ מתחילה בתכנון הוצאות. כשתגיעו לסכום, למספר ספציפי שאותו אתם צריכים לחופשת הקיץ, יהיה לכם קל יותר להתארגן.  

תכנון הוצאות כולל שני צעדים ראשונים ופשוטים:

צעד ראשון:

מיפוי – הכינו רשימה מסודרת, לפי שמות בני המשפחה, מה כל אחד צריך בטווח חודשיים של חופש. קייטנה? בילוי? יציאה? אטרקציה? רשמו את הצרכים. 

מומלץ, בהתאם לגילאי הילדים, לקיים איתם תאום ציפיות ראשוני, לראות שאתם בכיוון הנכון ולא מפספסים דברים חשובים. 

צעד שני:

ברור מחירים

כמה עולה כל אחד מהדברים שרשמתם?

חלק מהעלויות מוכרות לכם – ואתם יכולים למלא אותם מיד. מה שאתם לא מכירים, עשו שיעורי בית, והגיעו להערכת מחיר ראשונית, גם אם לא מדויקת. סכמו את הסכומים שקיבלתם וקבלו את הוצאת החופש הגדול הצפויה לכם. 

עכשיו יש לכם תוכנית ראשונית וריאלית לחופש הגדול. 

 

"שירה זה מדהים!!! טבלת הוצאות מתוכננות מסודרת, עושה בהירות ומורידה את הלחץ. עכשיו אני מבינה למה את כל כך רגועה כשאת חושבת על החופש. אבל מעניין אותי להבין, איך בפועל את מצליחה להתמודד עם ההוצאה הגדולה הזו, שמתקרבת?"

"קודם כל, כשאני רואה את סכום ההוצאה הצפוי, קל לי יותר למצוא פתרונות. כי אני מבינה בכמה כסף מדובר, ובכמה הוא גבוה יותר מההוצאה החודשית הרגילה."

"ואז מה את עושה?"

"יש לי כמה פתרונות קסם:) תנסי, ותראי שהם עובדים נפלא!"

 

פתרון ראשון: כמה פשוט ככה חשוב

הכנתם טבלה מפורטת? נבהלתם מסכום ההוצאה? אתם צודקים! לא הגיוני להוציא סכום גבוה כל כך על חופש גדול. בדקו היכן ניתן לקצץ ברשימה. דעו לכם, שככה עושים גם אנשי עסקים. הם צריכים להשקיע בעסק שלהם, בודקים עלויות ומתחילים לקצץ. 

בטבלת ההוצאות שהכנתם, סמנו לעצמכם מה הם הדברים החיוניים שאי אפשר לוותר עליהם – זו ההוצאה ההכרחית לחופש, את שאר הדברים שימו בצד. אולי לחופשה הבאה? ואולי בסוף יתאפשר...

 

פתרון שני: אלטרנטיבות, מציאת תחליפים זולים

עדיין, נשארה הוצאה גדולה לחופש, שאין לכם מאיפה לכסות אותה. צריכים למצוא אלטרנטיבות.

קחו לדוגמא נופש משפחתי. יש משפחות שטסות עם קבוצה מאורגנת, לנופש בחו"ל, ומשלמות עבור נופש משפחתי עשרות אלפי שקלים.

לעומתם, יש משפחות שנוסעות לאוהל על שפת הכנרת, ומשלמות מאות שקלים לנופש משפחתי. 

הדוגמא הזו אמנם קיצונית, אבל מוכיחה לנו שבכל הוצאה שצפויה לנו, יש טווח מחירים רחב.

טווח המחירים יאפשר לדמיון שלכם למצוא אלטרנטיבות. צאו מהמשבצת המוכרת, של מה שעשיתם שנה שעברה או מה שהגיסים עושים השנה, חפשו את האלטרנטיבות המתאימות למשפחה שלכם ולתקציב האישי שלכם.

האלטרנטיבות צריכות להיות, תחליפים שיספקו את המטרה שלכם. לדוגמא: תעסוקה לילדים לזמן שההורים לא בבית. התחליף צריך לספק תעסוקה, אבל חישבו, אולי דברו על זה עם אנשים נוספים, מתוך מכלול ההצעות שיעלה, בחרו במה שמתאים לתקציב שלכם השנה הזו. 

 

פתרון שלישי: הכנסה בגובה ההוצאה

כשיש מטרה חשובה, קל יותר לעבוד בשבילה. ראיתם על מה אתם הולכים להוציא את הכסף שלכם בקיץ הזה, אלו דברים חשובים בשבילכם ובשביל המשפחה שלכם, אתם לא רוצים לוותר עליהם. המטרה החשובה הזו תחדיר בכם מוטיבציה, להתארגן עם הגדלת הכנסה ממוקדת לחודשים הקרובים עד לקיץ. 

זה יכול להיות תפקיד נוסף בעבודה שלכם, אולי תוספת שעות, משהו מהצד שאתם עושים מידי פעם ועכשיו תתמקדו בו. 

דעו לכם, הרבה אנשים סביבכם עושים את זה. הם מצליחים להגדיל הכנסה מתוך הדברים הקיימים. 

ועכשיו, כשהמטרה עומדת לנגד עיניכם, עשו את הצעד, ובעז"ה תצליחו ליהנות בצורה מלאה – מחוויה של חופשה!