Glossary tooltip block

%title% %summary%

Breadcrumbs

אז שנשכור לנו חדר בדרום תל אביב ונחיה כמו גדולים?

להתחיל ללמוד איך להתנהל עצמאית

אז שנשכור לנו חדר בדרום תל אביב ונחיה כמו גדולים?

 

מזל טוב! התארגנתם על דירת 2.5 חדרים בפלורנטין, יש לכם שותף/ה ואפילו מרפסת קטנה. עכשיו זה הזמן להתחיל ללמוד איך להתנהל עצמאית או כמו שאומרים באנגלית to pay your bills. 

מגורים הרחק מההורים פירושם יותר אחריות ופיתוח מיומנות של התנהלות כלכלית נכונה- כולל תשלום חשבונות, שכר דירה, מצרכים והוצאות אחרות. נכון, הבחירה לגור עם שותפים היא מראש בחירה שנועדה לצמצם עלויות ולחלוק בהוצאות, אבל גם את זה צריך לדעת לנהל נכון. כדי לעזור לכם ולכן לנווט בשלב החדש הזה בחייכם, הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לשרוד כלכלית מגורים עם שותפים.


תכירו מחדש את האקסל 

השלב הראשון בניהול הכספים שלכם בצורה נכונה ונבונה הוא יצירת תקציב. תקציב הוא מפת הדרכים שלכם להתנהלות פיננסית בריאה, הוא תוכנית הפעולה שלכם והמסגרת שבתוכה עליכם להתנהל.
רשמו לפניכם את כל מקורות ההכנסה הקיימים: משכורת, מלגות, עזרה מההורים ולא לשכוח גם את הכסף שסבתא מגניבה לכם מידי פעם. במקביל, ערכו רשימה של כל ההוצאות שלכם. מהקטנות ועד הגדולות. מהחודשיות הקבועות ועד השנתיות הידועות מראש. לכל הוצאה יש מקום בתוך הטבלה הזו: חדר כושר, נטפליקס וסופר, לצד ביטוח בריאות וטסט שנתי לאוטו. סדרו את כל ההוצאות לפי קטגוריות ולאחר שהבנתם את יחסי הכוחות, הקצו סכום מסוים של כסף לכל קטגוריה. היצמדו כמה שיותר לתקציב כדי להימנע מהפתעות והוצאות יתר. 

לשימושכם כלי לניהול תקציב שיסייע לכם לתכנן את התקציב וגם לנהל אותו בשוטף.

 

לעבוד תוך כדי לימודים? 

אחת ההתלבטויות הכי גדולות של סטודנטים היא האם להתמקד בלימודים או לעבוד תוך כדי. כמובן שההחלטה הסופית היא בידיכם, אבל מהניסיון של כותבת המאמר ממרומי אמצע גיל ה-30, בהחלט כדאי לעבוד תוך כדי, במיוחד אם מדובר בעבודה שקשורה למה שאתם לומדים. נניח, שאתם לומדים מדעי המחשב, תתמחו באיזו חברת הייטק קטנה ותתחילו לצבור ניסיון, זה עדיף מלעבוד במלצרות. אחת הבעיות הגדולות בסוף התואר היא למצוא עבודה כשעוד לא הספקתם לצבור ניסיון והסטאז הזה הוא הרבה פעמים כרטיס הכניסה לעבודה האמיתית. 

 

לוקיישן לוקיישן לוקיישן 

מיקום הדירה משפיע על גזרת התקציב. זה ברור הרי שבאזורים מרוחקים מהמרכז, דירה תעלה לכם בערך חצי מתל אביב, וגם עלויות המחייה יהיו נמוכות דרמטית. גרים בתל אביב? פלורנטין מפוצצת בגירויים שעובדים מדהים על סטודנטים, הסופרים השכונתיים יקרים באופן חריג וכל נשימה שלכם בעיר עלולה לעבור את ה-200 שקלים ליום. לכן, לבחירת המיקום שלכם יש משמעות מכרעת בהתנהלות הכלכלית שלא קשורה רק לשכר הדירה אלא גם לכל העלויות מסביב. 

עם זאת, וכאן גם אכניס את ניסיוני רב השנים, ללוקיישן יקר יש גם יתרונות: אתם יכולים לגבות יותר כסף אם אתם פרילנסרים באותו המקום, העבודות בדרך כלל מכניסות יותר, ובמקומות היקרים יש גם יותר גישה למוקדי כוח וקשרים. אז אם כבר בחרתם מקום יקר, תתערבבו נכון כדי להצדיק את המחיר. 

והכי חשוב: ודאו שההכנסה הקיימת שלכם תואמת את עלויות המחייה הצפויות ואם לא זה הזמן לבחון אפיקי הכנסה נוספים. יצאתם מהבית לטובת לימודים בקצה השני של המדינה? בדקו מהן אפשרויות התעסוקה בסביבת אזור המגורים החדש כדי להבטיח הכנסה קבועה. יתרה מכך, וודאו כי הכנסה הזו מתאימה להוצאות השוטפות שלכם, אלה שאי אפשר לדלג עליהן. קחו כלל אצבע שיעזור לכם להבין סדר גודל של הכנסה שאליה צריך לשאוף: שגובה שכר הדירה לא יעלה על שליש מההכנסות.

 

זמני זה הכי קבוע - מעברים עולים כסף

נסו לאתר דירה שתשרת אתכם לטווח הארוך, כאשר העדיפות היא כמובן כזו שתתאים למגורים לאורך כל התואר. מעברי דירה לא רק שמצריכים זמן ואנרגיה והפסד יום לימודים או עבודה, הם גם כרוכים בלא מעט הוצאות כמו ניקיון, הובלה וריהוט. בנוסף לכך, עד שתהיו בטוחים שאתם לא עתידים לעבור לדירה אחרת בקרוב, השתדלו להתחיל מריהוט בסיסי ולא יקר במיוחד, או כזה שיהיה לכם קל לפרק ולהרכיב בכל מקום אחר אם תצטרכו.

 

ערכו סשן ראיונות עמוק לפני שתכניסו מישהו הביתה 

מעבר לחיבור האישי החשוב בינכם לבין השותפים שלכם לדירה, חשוב גם לוודא התאמה כלכלית. העדיפו לגור עם שותפים בסטטוס כלכלי יציב, כך שתהיה התאמה כלכלית ביניכם לבינם יחד עם הבנה והתחשבות בקשיים הכלכליים החופפים. חוסר התאמה שכזה יכול להיות פתח לא נעים לאי הסכמה על הוצאות מסוימות במשק הבית או חוסר איזון בסדרי העדיפויות בכל הנוגע להוצאות המשותפות. 

 

דף חלק: בבקשה תקראו את הסעיף פעמיים 

במעמד הכניסה לדירה וודאו כי הדיירים שהיו לפניכם או השותפים הקיימים נקיים מחובות כלפי הרשויות או כל גורם אחר. כדאי אפילו לתעד את מונה המים והחשמל וכשיגיע החשבון הראשון לוודא שאכן הכל תואם ולא שילמתם על התקופה שלא התגוררתם בדירה. הדבר האחרון שאתם רוצים לגלות זה חוב לארנונה שירשתם מהדייר הקודם או הפסקת מים פתאומית רגע לפני דייט. 

 

השותף הנדיב

מכירים את הספר ״העץ הנדיב?״ שהיה ממש פופולרי כשהייתם קטנים? אז יש לו ספר המשך. ״השותף הנדיב״. זה קורה בדירות השותפים הטובות ביותר. שותף אחד שפשוט לוקח על עצמו את ענייני הנהלת הבית - משלם את כל החשבונות מהאשראי שלו, הארנונה יורדת לו בהוראת קבע, דואג לעשות את הקניות בבית והשאר ״מחזירים״ לו ומתקזזים. אם אתם מזהים את עצמכם בתיאור ורואים את עצמכם בתור השותף הזה, אז דעו שחייבים להכניס לזה כללים ממש ברורים! אתם לא רוצים למצוא את עצמיכם מחכים להעברה בביט של השותפים. 

 

לחסוך עכשיו להנות אחר כך

יש הרבה דרכים לחסוך בתור סטודנטים, בין אם שימוש בכרטיסי מועדונים כאלו ואחרים המיועדים לסטודנטים ומעניקים הנחות בשלל מקומות ובין אם דרך חשבון סטודנט בבנק שלכם שלרב העמלות בו מופחתות ועוד שלל אפשרויות. גם בהוצאות הקבועות של משק הבית ניתן לחסוך, למשל דרך הכרת זכויות ששוות כסף: האם ידעתם שניתן לבקש הנחה בארנונה לסטודנטים בעלי הכנסה נמוכה?

קניות של מצרכים בסופר הם המקום הראשון שניתן לחסוך בו בקלות. וודאו שאתם לא הולכים לסופר הכי קרוב אלא לסופר הכי משתלם, ערכו רשימה מסודרת טרם ההגעה לסופר וכמובן הסדירו מראש את הנושא אל מול השותפים האחרים – האם רוכשים קניות משותפות? האם כל אחד רוכש לעצמו? האם יש חלוקה מסודרת במטבח ובמקרר? בהתאם לזה הקפידו לצמצם צריכת מזון מהיר או ממסעדות ויותר מזון יבש שיכול להאכיל כמויות של אנשים לאורח זמן. פסטה, אורז, תפוחי אדמה וכדומה.

אגב, על ידי שינוי הרגלים אפשר לחסוך עוד, למשל צמצום זמן מקלחת או הפעלה נבונה של הדוד החשמלי או הקפדה על כיבוי אורות ושימוש נבון בזמן מזגן יכולים לעשות הבדל חיובי בחשבונות שלכם. ואחרי כל זה, נסו גם ליהנות מהתקופה האדירה הזו שהכותבת של המאמר הזה קצת מתגעגעת אליו. 

 

*המידע המופיע באתר הינו כללי ומטרתו להרחיב ידע בהקשר של תכנון פיננסי. שימו לב כי המידע יכול להיות חלקי ולכן אינו יכול להוות תחליף לייעוץ פרטני. אין לראות במידע האמור לעיל משום ייעוץ, המלצה, חוות דעת או תחליף לייעוץ מקצועי המותאם ללקוח באופן אישי. תוכן ומועד ההרצאות עשוי להשתנות יש להתעדכן באתר.