Glossary tooltip block

%title% %summary%

Breadcrumbs

איך לכתוב קורות חיים שיבליטו אתכם על פני מועמדים ומועמדות אחרים?

לימדו איך לשייף, לשפץ וללטש את קורות החיים שלכם

כתיבת קורות חיים

 

אחרי חיפושים מתמשכים בלינקדאין או המלצה מחבר טוב, איתרתם את משרת החלומות שתמיד רציתם וכל מה שאתם צריכים לעשות כדי להגיש מועמדות, הוא רק לשלוח קורות חיים. אבל בכלל לא מדובר ב״רק״ פשוט וקל, אלא בשלב שהמון אנשים נתקעים בו, או מרגישים שקורות החיים שלהם עוד זקוקים לשיפוץ. אם גם אתם מרגישים ככה, אתם בחברה טובה, והמאמר הזה כאן כדי לעזור לכם לשייף, לשפץ וללטש את קורות החיים שלכם. 

 

אז למה בכלל קורות חיים? 

המסמך הקצרצר הזה, שלרוב אורכו הוא עמוד או שניים, נועד לתת למעסיקים הפוטנציאליים שלכם הצצה קטנה אל מי שאתם ואל היכולות והכישורים שלכם. הם חלון הראווה שלכם, כרטיס הביקור שלכם אם תרצו וממש כמו ברושם ראשוני פנים אל פנים, לקורות החיים שלכם משקל חשוב מול המגייסים, שסביר להניח מקבלים לשולחנם עשרות קורות חיים מידי יום. בהרבה מקרים היום, זה אפילו לא מגיע לשולחנם, ובוטים אוטומטיים יעברו על קורות החיים ויסננו את מי שאינו מתאים עוד לפני שזה יגיע למגייסת אנושית. 

 

קורות החיים שלנו הם ממש כלי שיווקי ואין באמת "תבנית אחת" ויחידה לכתיבת קורות חיים, אבל ישנם כמה עקרונות עיקריים ודגשים חשובים שכדאי שתכירו לפני שאתם מתיישבים לכתוב את קורות החיים שלכם.

 

עיקרון מספר 1: ספרו על התוצאות שלכם במספרים לפי הנוסחה הבאה

מגייסים באחת מחברות הטכנולוגיה הגדולות של העולם, Google, סיפרו לכמה אתרי חדשות משמעותיים  בארה״ב מה הם מחפשים בקורות החיים והם פשוט דיווחו שהם מחפשים סוג של נוסחה שתהיה קיימת בקורות החיים של מועמדים טובים שיגיעו לראיונות. 

לאסלו בוק, בכיר לשעבר בגוגל, שיתף בנוסחה האולטימטיבית שתגרום לעשייה שלכם לבלוט מעל שאר המועמדים וגם לספר את הסיפור שלכם: 

 

השגתי תוצאה X שאפשר למדוד אותה ב-Y ועשיתי את זה באמצעות פעולה Z 

משמעות הנוסחה הזו היא בעצם התמקדות בהישגים - תוצאות כמותיות וההשפעה שהייתה שלך כתוצאה מכך. הנה דוגמה להצגת אותו ההישג, בשלוש דרכים שונות. 

גרסה ראשונית (שאינה טובה): אחראי על ניהול הכספים של החברה וניהול מחלקה של 10 עובדים.

גרסה משופרת (אך בינונית): ניהלתי תקציב של 4,000,000 שקל לאורך שנת 2017 וצוות של 10 עובדים.

גרסה אידיאלית (מצויינת לפי הסטנדרט שהוצג על ידי מגייסי גוגל): הבאתי לחיסכון של 10% בתקציב השנתי שעמד על סך 4,000,000 שקל באמצעות הטמעת תוכנה חדשה בצוות תחת ניהולי שכלל 10 עובדים.

 

עכשיו, כשיש לכם את המרכיב הסודי הזה, כל מה שעליכם לעשות הוא להבין אילו מההישגים שלכם כדאי להציג בעזרת הנוסחה הזו ואילו מילים ישמשו אתכם בצורה מיטבית ויבליטו את ההישגים שלכם מעל כל שאר המועמדים והמועמדות. קורות חיים של מועמדים רבים שפגשנו מכילים משפטים שמזכירים יותר את הגרסה הראשונית והלא טובה. אבל למה היא לא טובה? כי לא מעניין מעסיקים שהייתם אחראים על ניהול כספים, כן מעניין אותם שהצלחתם להביא לחיסכון במחלקה. או לא מעניין אותם אם הייתם אחראים על השיווק הדיגיטלי, יעניין אותם בכמה הגדלתם את כמות הלידים שהגיעו לחברה ואיך עשיתם את זה. הנוסחה הזו שבכירי גוגל פירסמו, שווה ממש זהב כשאתם ניגשים לקורות החיים. 

 

רלוונטיות: לא כל פרט היסטורי צריך להיכנס לקורות החיים 

זכרו כי מטרת המסמך היא להציג מי אתם, מה הכישורים הרלוונטיים שלכם ואיך תשתלבו במקום העבודה. מקמו בחלקו העליון של המסמך את הקטגוריות שמקדמות אתכם ורלוונטיות יותר למשרה אליה אתם מגישים והעבירו את אלו שפחות רלוונטיות לתחתית העמוד. כן, הבנתם נכון - כדאי לערוך ולכתוב קורות חיים חדשים ומותאמים לכל משרה אליה אתם מגישים מועמדות. יש פרטים שאפשר גם להשמיט. אם השירות הצבאי שלכם, לא קשור למקום העבודה הנוכחי, אתם לא מוכרחים להכניס אותו. אם אתם כבר בשלב מתקדם בקריירה, יכול להיות שהעבודה שלכם בתור מנהלי משמרת ברשת מזון מהיר כבר לא רלוונטית למשרה שלכם היום. בחרו בקפידה מה אתם מכניסים ומה לא. 

 

אל תשקרו (וכן, מסתבר שצריך לכתוב את זה) 

זה נשמע כל כך בסיסי, אבל משיחות עם מגייסים, יותר מדי מועמדים נופלים בזה, וזה יכול לפגוע בהם לא רק בשלב הגיוס אלא גם במעלה הדרך לאחר שהתקבלו. דוגמה נפוצה היא נושא השפות: אם צפיתם בכמה עונות של טלנובלה בספרדית, זה לא אומר שרמת השליטה שלכם בשפה היא גבוהה. אבל שקרים יכולים לבוא בהרבה מקומות בקורות החיים: ציונים באוניברסיטה, הישגים במקום העבודה, פרטים לגבי מקום ההשכלה. גם אם השקר יעביר אתכם לקראת ראיון, ברגע שהוא יתגלה זה יהיה מאד מאד מביך ויכול גם להוביל לפיטורין. 

 

אל תעברו את רף שני העמודים 

חבל על הטרחה, רוב המגייסים והמעסיקים לא יקראו במעבר לזה, ואפילו עדיף להכניס הכל בעמוד אחד. עבדו נכון עם עיצוב הדף וודאו כי הכנסתם רק מה שרלוונטי. גם אם יש לכם המון ניסיון, כתבו הכל בצורה תמציתית ככל האפשר תוך שימת דגש על העברת המסר של ההישג שיצרתם בתפקיד שמילאתם. אם צריך, הקטינו קצת את הפונט כדי להכניס הכל. הימנעו מעומס של פרטים שלא חיוניים לתפקיד. 

 

עיצוב בסיסי וחלוקה ויזואלית

מעבר לשימוש בפונט אחיד, יישור לצדדים ובדיקת שגיאות דקדוק וכתיב, לעיצוב הבסיסי של קורות החיים שלכם ולמבנה המסמך יש משמעות גדולה שיכולה להטות את הכף לטובתכם או לרעתכם. זכרו שהמגייסים שלכם וודאי עברו על עשרות קורות חיים היום, שימוש בפסקאות ארוכות ללא חלוקה ויזואלית נוחה תרגום להם להדיח את קורות החיים שלכם היישר לפח. הקפידו על כותרות בולטות, רשמו כל סעיף בנפרד ואפילו הדגישו כל שורה עם תבליט.

 

אני, אני, אני

בואו נעשה תרגיל: קחו את קורות החיים שלכם, ונסו למרקר בו את כל הפעמים שהמילה ״אני״ מופיעה. לאחר מכן מרקרו את כל המילים בגוף ראשון, כמו ״עשיתי״ ״פעלתי״ ״יצרתי״ ״הקמתי״. מה קיבלתם? 

עכשיו בואו ננטרל את כל ה״אני״ הזה, שעלול לאותת לצד השני שאתם קצת מרוכזים בעצמכם. כתבו את קורות החיים שלכם עם שמות פעולה. במקום לרשום "ניהלתי צוות" רשמו "ניהול צוות עובדים". יתרה מכך, זה המקום בו בחירת המילים שלכם תהיה הכי שקולה ומושכלת. זה לא המקום להיות צנועים, המטרה היא לבלוט על פני שאר המועמדים ולכן עליכם להשתמש במילות פעולה אשר מראות עשייה, יוזמה ויכולות.  המגייסים שלכם לא רוצים לדעת על מה היו תחומי האחריות שלכם דרך כותרות אלא אילו תוצאות השגתם הלכה למעשה.

 

מבנה וחלוקה פנימית

הקפידו לשלב בתוך המסמך את החלקים הבאים: 

פרטים אישיים - שם מלא, פרטי התקשרות בסיסיים כולל מייל, טלפון ואף אתר אישי או מקצועי הרלוונטיים למשרה.

ניסיון תעסוקתי - הוא העיקר. הוא צריך להוות חלק נכבד מקורות החיים שלכם. כתבו אותו בשנים בלבד (ללא ציון חודשים), בסדר כרונולוגי הפוך, כלומר מהתפקיד הנוכחי אחורה וזכרו להכניס רק הניסיון התעסוקתי הרלוונטי לאותה משרה אליה אתם ניגשים.

השכלה - כמו ניסיון תעסוקתי גם השכלה אקדמאית נכתבת באופן כרונולוגי הפוך. פרטו על אקדמיה, קורסים מקצועיים והכשרות. 

כישורים - כאן תוכלו להוסיף את כל הכישורים הטכניים והמקצועיים שלכם כמו קורסים מקצועיים שלא במסגרת השכלה אקדמאית, שפות שאתם דוברים, שליטה ביישומי מחשב או ידע בתוכנות מסויימות. זכרו, לא להגזים ביכולות שאין לכם. 

 

כמו שכבר נכתב למעלה אין באמת תבנית אחת אחידה וסדר הופעת המרכיבים הללו משתנה ממשרה למשרה ובהתאם לשלב בו אתם נמצאים בחיים. כך למשל אם אתם עדיין סטודנטים וניסיון תעסוקתי רלוונטי למשרה עדיין אין לכם אז קורות החיים שלכם יורכבו בעיקר מהערכים והיכולות שלכם ומיקום הסעיפים בתוך המסמך יהיה בהתאם. כלומר  את סעיף ההשכלה תשימו במקום בולט יותר, במקום הניסיון התעסוקתי, ותוסיפו לו הישגים מיוחדים מתקופת הלימודים.

 

קורות החיים הם כרטיס ביקור סופר חשוב למעסיקים שלכם. הם צריכים להיות אמינים, קלים לקריאה והכי חשוב: לשקף למעסיק או למעסיקה כמה כדאי להם לבחור דווקא בך לתפקיד. ההמלצה שלנו היא לקחת עכשיו את קורות החיים שלכם, לעבור סעיף סעיף ולראות שאתם עומדים בכל הקריטריונים: שכל ההישגים שלכם מנוסחים לפי הנוסחה שהצגנו, שהכל קריא, שאין שקרים או הגזמות, שהכנסתם את מה שצריך וגרעתם את מה שלא צריך. כל זה בשביל שכעת יהיו לכם קורות חיים שאתם גאים לשלוח.