Glossary tooltip block

%title% %summary%

Breadcrumbs

בעלי ובעלות עסקים?

הצ׳ק ליסט שיעזור לכם למקסם את סוף השנה האזרחית

הצ׳ק ליסט שיעזור לכם למקסם את סוף השנה האזרחית

 

כן, בניגוד לחבריכם השכירים שמבחינתם סוף השנה נראה כמו עוד סתם סוף חודש, לכם העצמאים והעצמאיות יש הרבה דברים שאפשר, ואף רצוי לעשות, ולהם השפעה ממשית על המצב הפיננסי שלכם ושל העסק. הכנה נכונה בסוף השנה הקלנדרית, כלומר סוף שנת המס, יכולה להיות לכם לערך רב, לחסוך לכם כסף ואף להפחית בהוצאות. הנה הפעולות הבסיסיות שכדאי לעשות רגע לפני שהשנה מסתיימת.

 

בדיקת מקדמות

במהלך השנה, התשלומים למס הכנסה ולביטוח הלאומי, מתבצעים באמצעות תשלום חודשי, אבל את זה אתם כבר בטח יודעים. מה שחשוב לשים אליו לב לקראת סיכום השנה, הוא שהתשלומים שהועברו במהלך השנה אכן תואמים את צפי התשלום מתחילת השנה הקלנדרית. בדקו מול הרשות מולה מתבצע התשלום (ביטוח לאומי, מע"מ או מס הכנסה) האם ישנו פער בין ההכנסה הצפויה עליה דיווחתם בתחילת השנה לבין ההכנסה בפועל עליה אתם מדווחים. במידה וההכנסה בפועל עולה על ההכנסה שדווחה בתחילת השנה, בקשו להגדיל את המקדמות לפני תום שנת המס. הפעולה הפשוטה הזו תעזור לכם לשלם פחות מס, שכן 52% מהתשלום לביטוח הלאומי נחשב להוצאה מוכרת בדו"ח השנתי.

 

במידה והתברר כי יש לכם חוב אל מול מס הכנסה, הסדירו אותו בהקדם כדי לא לפתוח את השנה החדשה עם ריביות מיותרות על החוב. אותו הדבר גם אל מול הביטוח הלאומי. בצעו בדיקה אל מול הביטוח הלאומי ועדכנו את מקדמות התשלום שלכם. יכול להיות שאפילו תקבלו החזר! 
 

מע"מ

עוסק פטור? שימו לב לתקרת פטור המע"מ השנתית ובדקו האם אתם קרובים אליה. בכל שנה מתעדכנת תקרת ההכנסות הזכאיות לפטור מתשלום מע"מ ובשנת 2022 תקרה זו עומדת על שך של 102,292 שקלים לשנה. במידה וההכנסות שלכם יעמדו אפילו על שקל אחד יותר מתקרת ההגדרה לעוסק פטור- תאלצו לשלם מע"מ מעבר לכך. שימו לב היכן אתם עומדים והתייעצו עם רואה החשבון שלכם בנוגע לדרכי פעולה אפשריות.

 

לרשומים כעוסק מורשה, שימו לב לדרוש את המע"מ של החשבוניות בצירוף חשבוניות המס על מנת לקבל החזרים. כן, זה דורש התארגנות וליקוט של כל הקבלות, אבל בהחלט שווה את זה. 

 

הפרשות לפנסיה: חשוב גם להיום, לא רק לעתיד 

בשנת 2017 נחקק חוק פנסיה חובה לעצמאים וזאת לאור העובדה כי בעוד השכירים נהנו ממסלולי פנסיה שהמעסיקים שלהם היו מחויבים להפריש עבורם, עצמאים הגיעו לגיל פרישה ללא עתודה כלכלית כלל. כלומר, כעצמאים אתם מחויבים להפקיד לפנסיה ואם דחיתם את התשלום החודשי במהלך כל השנה, סוף השנה הקלנדרית הוא הזמן להסדיר את זה. ההפרשה לפנסיה היא בהתאם לגובה ההכנסות בחישוב שנתי. 

 

הבחירה היכן לחסוך את כספי הפנסיה היא לבחירתכם מבין שלוש אפשרויות: תוכלו לחסוך קרן פנסיה שבה קיים  מרכיב של כיסוי ביטוחי למקרה של נכות ומוות, ביטוח מנהלים שבמסגרתו ניתן להוסיף כיסוי ביטוחי, או לחסוך בקופת גמל שהיא מוצר שנועד לחיסכון לפנסיה בלבד ואין בה כיסוי ביטוחי.

 

אם אתם שואלים את עצמכם עכשיו "כמה צריך להפקיד כדי להבטיח את העתיד שלי" אז החוק מחייב אתכם להפקיד לפחות את הסכומים הבאים, אשר מחולקים לשתי מדרגות הפקדה, בהתאם לתקרות מס הכנסה כפי שפורסמו נכון לשנת 2022: 

  • מדרגה ראשונה: על הכנסה שנתית שמגיעה עד למחצית השכר הממוצע במשק (כלומר עד 63,306 ₪ לשנה שהם 5,275.5 ₪ בחודש), תצטרכו להפקיד לחיסכון פנסיוני 4.45% מההכנסה שלכם מדי חודש. 
  • מדרגה שנייה: על הכנסה שנתית שבין 63,306 ₪ ועד 126,612 ₪ (בין 5,275.5 ₪ ועד 10,551 ₪ בחודש), תצטרכו להפקיד 12.55% מההכנסה שלכם.

שימו לב, שיעורים אלה מחושבים מתוך ההכנסות שלכם ושלכן לאחר הפחתת הניכויים המותרים על פי החוק, ולפני שניכו מההכנסות את הניכויים בשל הפקדה לקרן השתלמות, לביטוח פנסיוני או לקופת גמל אחרת לקצבה.
כדי לעודד את הפקדת הכספים הזו, המדינה נותנת לכם ולכן הטבות מס. 

 

גם אם הפקדתם את הסכום השנתי המקסימלי, כאן יש מקום לשקול להפקיד מעבר לתקרה המקסימלית וזאת בשל ההטבה של פטור ממס בעת גיל פרישה. אבל עוד לפני גיל הפרישה חשוב שתכירו את 2 הטבות המס שמחכות בסוף השנה לאלו אשר הפקידו לקרן הפנסיה לפי הגדרות החוק: הראשונה נקראת זיכוי והשנייה נקראת ניכוי. הטבת הניכוי היא למעשה הטבת מס שאתם מקבלים כהוצאה מוכרת על חלק מהכסף שהופקד. כלומר, מבחינת רשויות המס ניתן לדווח על ההפקדות הללו כהוצאת עסק לכל דבר, בדיוק כמו ארנונה, מים, חשמל וכדומה.

 

במילים פשוטות, הקטנה ההכנסה הכוללת אשר חייבת במס מול הרשויות. ההטבה השנייה היא הטבת זיכוי וכשמה כן היא - מזכים אתכם חזרה על הסכומים שהופקדו או הפחתה של תשלום מס ההכנסה השנתי. שימו לב, כדי לנצל את מלוא הטבות המס יש לבצע את ההפקדות לפני ששנת המס הנוכחית מסתיימת, כלומר לפני ה-31 בדצמבר.

 

מרבית העצמאים והעצמאיות מספרים כי הם מעדיפים להפקיד לפנסיה פעם בשנה קלנדרית, אבל חשוב שתכירו שהפקדה חודשית לקרן פנסייה עם מרכיב ביטוח חשובה בעיקר כדי לשמור על הרצף הביטוחי שלכם ועל הזכויות. בנוסף, הפקדה חודשית מאפשרת לכם ליהנות מהתשואות החודשיות שהקרן שלכם צוברת, וזאת בניגוד להפקדה חד פעמית בסוף השנה שבמקרה הזה סכום ההפקדה שלכם יצבור תשואה רק החל ממועד ההפקדה. אל תקלו ראש בהפקדות האלו, הן נועדו להבטיח לכם המשך הכנסה מכובדת ורמת חיים ראויה גם לאחר גיל הפרישה. 

 

הפקדות לקרן השתלמות 

בניגוד לקרן הפנסייה, במקרה של קרן השתלמות המדינה אינה מחייבת עצמאים להפקיד כספים אל הקרן, אבל היתרונות הרבים של המוצר הפיננסי הזה יגרמו לכם לרצות לעשות זאת בכל מקרה. במילים פשוטות אפשר לקרוא לקרן ההשתלמות מוצר חיסכון אידיאלי שהוא ממש מתנה לעצמאיים בתוספת הטבות מס. מדובר בעצם על מכשיר חיסכון והשקעה היחידי בשוק ההון שבו קיים פטור ממס רווחי הון. שכירים אגב, אינם יכולים לפתוח קרן השתלמות עבור עצמם וזו נחשבת הטבה מטעם מקומות העבודה שלהם. 

 

עצמאים יכולים לפתוח באופן עצמאי קרן השתלמות בכל אחת מהחברות בשוק הביטוחים הפנסיונים אשר מציעות את השירות הזה כאשר לכל אחת מהחברות תנאים ומסלולים משלה ויש לבחון אותם לעומק טרם ההחלטה, שכן קרן השתלמות היא חיסכון שהופך נזיל רק לאחר 6 שנים, אז תוכלו למשוך את הכספים ואת הרווחים שנצברו לכל מטרה שתרצו וללא תשלום מס. 

 

מידי שנה הרף העליון להפקדות שנתיות מתעדכן ובסוף שנת 2022 עומד על 18,960 ₪. הפקדה לקרן השתלמות לעצמאים בגובה של עד 4.5% מההכנסה השנתית ועד 12,150 ש"ח (נכון ל- 2022) בשנה, מוכרת כהוצאה מוכרת ומזכה אתכם בהטבות מס הכנסה. כמו כן, חשוב לדעת שקיימת אפשרות ליהנות מפטור מס רווח הון עד סכום הפקדה של 18,960 שקל (נכון לשנת 2022) ללא קשר לגובה ההכנסה. 

 

הזדכויות על הוצאות לקראת סוף השנה 

קל מאוד לפספס את הדיווח על ההוצאות הקבועות של העסק כמו חשמל, מים, ארנונה, אינטרנט, תוכנות שאתם עובדים איתן או ספקים קבועים. וודאו כי עברתם על כלל ההוצאות הקבועות והן נכנסו לתוך ספר ההוצאות שלכם. 

 

מעבר להוצאות הקבועות, שימו לב שאם במהלך השנה לא אספתם את הקבלות על תרומות שנתתם - זה הזמן לאגד אותן. תרומות של מעל 190 שקלים בשנה קלנדרית למוסד ציבורי שקיבל אישור מתאים לכך, מזכות אתכם ואתכן בזיכוי ממס הכנסה בגובה 35% מסך התרומה על אותה שנה בה נעשתה התרומה. 

 

ניצול תקציב שהגדרנו לפעולות בעסק 

כל עסק שרואה עצמו מתפתח וגדל בהמשך הדרך ראוי שתהיה לו תוכנית עסקית אשר כוללת בתוכה את תקציב ההוצאות השנתי של העסק. הוצאות על ציוד משרדי, על הכשרות וקורסים, על פרסום, על סחורה, הוצאות שוטפות ועוד. סוף שנה קלנדרית הוא זמן מעולה לעבור על התקציב ולבחון האם עמדתם בו, האם ישנן חריגות והיכן וכיצד אפשר לשפר, אפילו אם נשארו עוד שבועות ספורים עד שהשנה האזרחית תיגמר. זה גם הזמן לבחון מחדש את התקציב לקראת השנה הבאה בהתאם לעמידה בתקציב הנוכחי. לא חישבתם נכון את ההוצאות על הסחורה? תקציב הבלת"ם לא הספיק? אפשר להגדיל את הנתח של הפרסום? מצוין. אלו מסקנות שכדאי שתגיעו אליהם בשלב זה. 

 

הקדמת הוצאות ודחיית הכנסות

עברו על ההוצאות הצפויות שלכם, בדגש על אלו הגבוהות, והקדימו את מועד התשלום לשנה הנוכחית כדי להציג את ההוצאה הזו בספרי העסק על מנת לצמצם את המיסוי. רכישה של ציוד משרדי, תקציב פרסום או חומרי גלם… זה הזמן למצות את התקציב השנתי. שימו לב, מומלץ לבצע רק רכישות שממילא תכננתם לבצע ולא רק לצורכי מס וכמובן וודאו כי ההוצאה הזו מוכרת לצורכי מס. 

 

עתידה להיכנס לכם הזמנת עבודה גדולה? ניתן לדחות את מועד קבלת תקבולים מלקוחות אל השנה הבאה כדי שסך התקבולים שתקבלו עד סוף השנה לא יעלה על 102,292 ₪ (נכון לשנת 2022), ותוכלו להמשיך ולהיחשב כ"עוסק פטור". שימו לב כי לעיתים דחיית ההכנסות האלו עלולה לגרום למאזן השנתי להירשם כהפסד לעסק ולכן יש לבחון כל מקרה לגופו.

 

שיפור תנאי תשלום מול ספקים ונותני שירותים

זו הזדמנות מצוינת לבחון את המספרים שלכם ולהבין מה הסיפור שהם מספרים לכם על ההוצאות העסק הקבועות. ערכו רשימה של ספקים ונותני שירותים מרמת ספקית האינטרנט שלכם ועד לבנק בו מנוהל החשבון העסקי שלכם. הכינו את עצמכם למשא ומתן על גובה התשלומים, על תנאי התשלום או על העמלות השונות לקראת השנה החדשה. בחנו את כדאיות העסקאות הקיימות ואף בדקו אפשרות להחליף ספקים ונותני שירות אם הדבר אכן יכול להוזיל לכם את ההוצאות לקראת השנה החדשה. זה הזמן לרענן מחירים, לשפר תנאי סליקה, לגוון במקורות האספקה. 

 

והעובדים - מה איתם?

יש לכם עובדים? הפקדות לקופת הפיצויים הן הוצאה מוכרת, לכן  וודאו כי הפקדתם להם את כל הכספים על פי החוק. זה גם זמן מצוין לשמוע מהם על שביעות רצונם, לשתף בתוכניות לשנה הבאה ולהתעניין בהצעות ייעול ושיפור שאולי חשבו עליהן. 

 

נכון, עבור מרבית מהישראלים והישראליות סוף השנה הקלנדרית מקושרת למבצעים על מוצרי צריכה ואף לחגיגות השנה האזרחית החדשה. לבעלי ובעלות עסק סיום שנה קלנדרית משמע התעסקות עם מיסוי, זיכויים, חישובים ותקציבים, אבל עבודה מסודרת במהלך השנה יכולה להפוך את שלב הסיכומים השנתי הזה לנעים וקליל יותר. נסו להיות "על זה" במהלך כל השנה כדי להגיע אל סוף שנת המס מוכנים ככל הניתן. 

 

 

רוצים ללמוד עוד?

מוזמנים להירשם להרצאה ייעודית בנושא:

הטבות המס לעצמאים – רגע לפני סיום 2022 - על חשיבות החיסכון הפנסיוני וניצול הטבות המס לעצמאים - כנסו והירשמו

 

 

*"המידע המופיע באתר הינו כללי ומטרתו להרחיב ידע בהקשר של תכנון פיננסי.  שימו לב כי המידע יכול להיות חלקי ולכן אינו יכול להוות תחליף לייעוץ פרטני. אין לראות במידע האמור לעיל משום ייעוץ, המלצה, חוות דעת או תחליף לייעוץ מקצועי המותאם ללקוח באופן אישי".