Glossary tooltip block

%title% %summary%

ערך, תכנון, דמי כיס

הטיפים שיעזרו לילדים שלכם להתנהל נכון כלכלית

ערך, תכנון, דמי כיס: הטיפים שיעזרו לילדים שלכם להתנהל נכון כלכלית

 

התנהלות פיננסית נכונה היא כלי משמעותי בחיים הבוגרים וכדאי להנחיל אותו כבר לבני הנוער. איך מדברים איתם על הנושא "בשפה שלהם" ואילו רעיונות יכולים לעזור לכם? הנה כמה הצעות שכדאי להכיר

 

העולם המודרני שלנו מלא בפיתויים. השפע נמצא בכל פינה והצעירים, שחיים ברשתות החברתיות, נחשפים למגוון עצום של אפשרויות ולעיתים קרובות גם ל"מציאות" שהורכבה במיוחד כדי להראות מושלמת.

 

יש המון יתרונות ליכולת הזו, להכיר עולמות חדשים בצורה נוחה ופשוטה, אבל היא גם עלולה ליצור בעיות בכל הנוגע להתנהלות פיננסית ועל כך, הורים חייבים לדעת לשים דגש. הילדים שלנו רואים הכל, ורוצים הכל ועלינו להחזיק בארגז כלים נכון ולווסת אותם, כדי שלא נמצא אותם ואותנו נקלעים להוצאות כספיות מוגזמות ומיותרות, כאלו שאין לנו איך להתמודד עמן.

 

אבל איך משוחחים עם נערים ונערות על כסף באופן שבאמת "ידבר" אליהם, כזה שלא יישמע או ירגיש להם מנותק? עבור בני נוער רבים, התנהלות פיננסית נבונה הוא מושג "של ההורים", אך חשוב לשתף אותם כבר בגיל הזה, בו הם עצמם מתחילים להרוויח כסף, כדי שילמדו מה לעשות איתו ויתחילו להבין באמת נושאים מהותיים למשק הבית ולמשפחה, כמו תקציב, הוצאות מול הכנסות ועוד.

 

כדי לסייע לכם במשימה המורכבת, נעזרנו ברנין מורדי מהמרכז לצמיחה פיננסית בבנק הפועלים, שאספה עבורכם כמה טיפים. אתם תגלו שברגע שתיעזרו בהם, הילדים שלכם יגיבו בהתאם ובתקווה, יגלו אחריות בכל הנוגע לכסף, שלהם בפרט ושל המשפחה בכלל.

 

"קודם כל", מדגישה רנין, "לפני הדיבורים וההסברים, חשוב להבין שהילדים מסתכלים עלינו ורואים איך אנחנו מתנהגים, בסופר, בקניון, בנסיעות וכו'. לכן חשוב שנפעל ונתנהג בהתאם למסר שנרצה להעביר להם בכל הנוגע להתנהלות הפיננסית. למשל, לבדוק ולהשוות מחירים לפני שקונים, לשאול את עצמנו בכל קנייה אם זה באמת משהו שאנחנו צריכים, לצמצם הוצאות כשיש פחות הכנסות, לבדוק מבצעים ולוודא שהם באמת משתלמים וכדאיים וכן הלאה. כל אלו הם מסרים שיכולים לעבור לילדים מתוך ההתנהלות היומיומית שלנו". אז מה הטיפים של רנין?

 

 

טיפ ראשון: הסבירו להם מהו ערכו של הכסף. 

זזז


  

"כסף לא גדל על העצים" הוא משפט שכל הורה כנראה אמר מתישהו (וגם שמע מתישהו, כשהיה קטן), אבל זה לא הסבר מספק. שיח משפחתי פתוח יעזור לבני הנוער להבין את ערכו של הכסף. דברו איתם על נושאים כמו כמה כסף יש להם, מה הם רוצים לעשות איתו ומתוך כך, כמה עליהם לחסוך. הציבו יחד איתם מטרות וחלומות ודרכם, בנו תקציב משותף.

 

שבו איתם להשוות מחירים באינטרנט ולחפש מבצעים, והסבירו תוך כדי על השיקולים לבחירה, כאשר התקציב הוא אחד מהם. יש לילדים שלכם טלפון נייד? זו הזדמנות נהדרת ללמוד לקרוא חשבונות. מדי חודש, עברו יחד על חשבון הטלפון הנייד ובדקו האם הייתה חריגה מנפח הגלישה, באיזה אופן החשבון שולם ומתי.

 

כבר בשלב זה של השיח חשוב להדגיש להם שהכוונה היא ממש לא הפסקה מוחלטת של החוגים, הוצאות על בגדים, טלפון, טיולים או בילויים בשעות הפנאי - אלא רק שמירה על איזון ויחס הגיוני בין ההכנסות להוצאות. לא קל לנתק את אלמנט הרגש ולהגיד לילד שלנו "את זה אפשר לקנות, אבל את זה לא", אך זה יעזור להם לצמוח ולהבין נכון את ערכו של הכסף.

  

 

טיפ שני: פתחו איתם "חשבון צעיר" ו/או דאגו שיהיה להם כרטיס אשראי/חיוב. 

זזז

 

 

יותר מדי בני נוער מגיעים לגיל בו הם הופכים לעצמאיים, ופתאום מגלים שאין להם מושג איך להתנהל פיננסית ומה המשמעויות של חשבון בנק או אשראי. לכן, כבר בשלב זה, כשאתם עדיין לצדם כדי לפקח ולכוון, הציגו להם את האפשרויות השונות ותנו להם להתחיל לנהל את עצמם.

 

חשבון מציע, אילו מגבלות הוא עוזר להציב ואיך קוראים נכון את מצב החשבון, עוברים על הוצאות הכרטיס ומנהלים בקרה. תאמינו לנו, שבעידן של אפליקציות, תוך שנייה בערך הילדים שלכם כבר ישלטו בכל הפונקציות והאפשרויות וידעו בדיוק איך להגיע לכל נתון ופריט מידע רלוונטי. ממש לא צריך לחכות לגיל 18 כדי לפתוח חשבון או להנפיק כרטיס אשראי/חיוב. אלו כלים שלא רק עוזרים לנהל נכון את הכסף, אלא גם בונים בגרות ואישיות.

 

 

טיפ שלישי: עזרו להם לתכנן איך לשלב עבודה בזמן הלימודים. 

זזז


 

 

לשמחתנו, רוב בני הנוער לא נמצאים במצב בו עליהם לפרנס את הבית והמשפחה ולכן עבודה בזמן שהם עדיין תלמידים היא סוג של "בונוס", כסף שהם מרוויחים ומרגישים על בשרם כמה מאמץ צריך להשקיע עבורו, מה שעוזר להם גם להבין טוב יותר את ערכו.

 

אלא שאנחנו כמובן לא רוצים שזה יבוא על חשבון הלימודים, כי זה יתסכל גם אותם וגם אותנו ולכן, חשוב שתהיו מעורבים ותעזרו להם להבין כמה שעות הם יכולים להשקיע בעבודה לאורך השבוע ומתי צריך לעצור ולהתמקד בלימודים (למשל, לקראת תקופת מבחנים). אם הם יהיו שמחים מהעבודה ומהכסף שנכנס בזכותה, ובמקביל ימשיכו בשגרת הלימודים הרגילה, גם אתם תרוויחו בגדול.

 

 

טיפ רביעי: הקציבו להם דמי כיס.

זזז


 

לצד או במקום העבודה שלהם ואם יש לכם את האפשרות כמובן, הקצבת דמי כיס היא כלי מצוין. הילדים שלכם יידעו כמה כסף הם מקבלים בכל שבוע/חודש ויוכלו להתכונן ולבנות לעצמם תקציב בהתאם, להוצאות השונות שהם רוצים. הם יוכלו ללמוד לחסוך כסף או להתחיל לשים לב למבצעים, כדי להפיק יותר מהכסף שלהם.

 

זהו, אלו הם כללי הזהב של השיח המשפחתי הפיננסי הנכון ושימוש בהם עשוי לעזור לכם מאוד במשימה חשובה - הנחלת המידע וההבנה למתבגרים שלכם. אם יש לכם עוד שאלות או נושאים שאתם לא בטוחים בהם, או אם תרצו להעמיק את הידע שלכם בנושא - היכנסו לאתר המרכז לצמיחה פיננסית של בנק הפועלים, בית של ידע וכלים המונגש לציבור הרחב, ללא עלות. באתר המרכז לצמיחה פיננסית תוכלו לחדד או לחדש את הידע שלכם בנושאים רבים, המהותיים להתנהלות הנכונה של כל אחד מאיתנו ושל כולם יחד כמשפחה, לעשות "שיעורי בית" ולהעביר את הדברים הלאה, לדור הצעיר.