Glossary tooltip block

%title% %summary%

Breadcrumbs

רכישת דירה – כמה זה באמת עולה לכם?

רכישת דירה – כמה זה באמת עולה לכם?

 

עלות הנכס היא לא ההוצאה היחידה שתידרשו לה בתהליך רכישת הדירה ולפני שמתקדמים לשלב לקיחת המשכנתא, חשוב להיות מודעים לכל ההוצאות הכרוכות בתהליך. ריכזנו עבורכם את כל ההוצאות שחשוב לקחת בחשבון כשאתם מתכננים את תקציב הרכישה. ראו את הקובץ המצורף בתחתית העמוד. 

 

הוצאות בשלב הרכישה – דמי תיווך, שכר טרחת עורך דין ומיסוי

 

1. דמי תיווך 

 

אם תיעזרו במתווך, תוסיפו לעלות הרכישה דמי תיווך בשיעור של בין 1% ל-2% מערך הנכס. נסו להתמקח על גובה הסכום. הפחתה של אפילו  1% מדמי התיווך יכולה לחסוך לכם עשרות אלפי שקלים. תוכלו לוותר על שירותיו של מתווך אם תחפשו בעצמכם דירות באתרי יד שנייה, ועל-ידי כך לחסוך את ההוצאה הגדולה על דמי תיווך.

 

2. מס רכישה 

 

הכוונה למס שמשולם על ידי רוכש הדירה בעת רכישת נכס. שיעור המס מחושב לפי מדרגות שעשויות לנוע בין 0% ל-10% ממחיר הרכישה, ומתעדכנות כל חצי שנה. הנה כמה נקודות שחשוב לדעת על מס רכישה:

  • מדרגות המס משתנות בין רכישה של דירה ראשונה, דירה חלופית (משפרי דיור) ודירה להשקעה.
  • ניתן לקבל פטורים והקלות בתשלום. למידע נוסף בנושא היכנסו לפורטל מס רכישה.
  • שובר התשלום יימסר לכם במשרד מיסוי מקרקעין או בדואר, ויש לשלם אותו תוך 50 יום מתאריך חתימת חוזה הרכישה.
     

תוכלו לברר מהו גובה מס הרכישה שתצטרכו לשלם במחשבון של רשות המיסים.

 

3. שכר טרחה לעורך דין 

 

ברכישת דירה מיד שנייה תידרשו להיעזר בעורך דין שינהל את העסקה מול עורך הדין של המוכר. ברכישת דירה חדשה מקבלן תחויבו, בדרך כלל, להיעזר בעורך הדין המטפל בפרויקט. במקרה זה, מוגבל שכר הטרחה ל-0.5% ממחיר הדירה או ל- 5,000 ש"ח, לפי הנמוך מבין השניים.

 

הוצאות הכרוכות בלקיחת המשכנתא - עמלת פתיחת תיק, עלות שמאי, ביטוחים וריבית

 

1. הוצאות חד פעמיות בהקמת המשכנתא:

 

  • עמלת פתיחת תיק משכנתא - העמלה המקובלת עומדת על 0.25% מגובה המשכנתא. בחלק מהבנקים מוגדרת עלות מינימלית של כ-500₪ ועלות מקסימלית של כ-6,000₪. נסו לבדוק אפשרות לקבל הנחה מול יועץ המשכנתאות בבנק.
  • שמאות - כחלק מתהליך הקמת המשכנתא, תקבלו מהבנק רשימת שמאים לבחירתכם. עלות השמאות עשויה לנוע בין 350₪ ל- 900₪ לערך, והיא נקבעת לפי עלות הנכס. מחירי השמאות שתקבלו מהבנק מתייחסים לדירה שעלותה עד 2 מיליון ש"ח. כשמדובר בדירה שעלותה גבוהה יותר, נסגר המחיר הסופי בין השמאי ללקוח. מומלץ לערוך השוואה בין השמאים המופיעים ברשימה שקיבלתם מהבנק, מבחינת הניסיון המקצועי, ההמלצות והמחיר. 
  • רישום הנכס והמשכנתא - רישום הערת אזהרה בטאבו לטובת הבנק יעלה לכם כ- 160 ש"ח. רוכשי דירה ראשונה זכאים לתנאים מיוחדים למשכנתא, לצורך קבלת ההטבה תתבקשו לחתום מול נוטריון על הצהרה לפיה מדובר בדירה ראשונה, הליך שעלותו כ-100 ₪. לפני סיום התהליך הבנק יבקש מכם לרשום את המשכנתא לטובתו ברשם המשכונות. הרישום יעלה לכם כ-300 ₪. ייתכנו הוצאות נוספות בהתאם לסוג הנכס ואופן הרישום שלו.
     

2. הוצאות לאורך כל תקופת הפירעון:

 

ביטוחים - לפי החוק, יש לבטח את המשכנתא כך שבמקרה של פטירה או נזק מהותי לנכס ניתן יהיה לכסות את ההלוואה מכספי הביטוח. תוכלו להשוות בין הצעות של חברות ביטוח שונות באמצעות שימוש במחשבון ביטוח משכנתא. אם כבר חתמתם על פוליסת ביטוח חיים בעבר, תוכלו לשקול להסב אותה לטובת המשכנתא במקום לפתוח פוליסה חדשה.
ריבית המשכנתא - סך מרכיב הריבית גבוה יותר ככל שתקופת ההלוואה ארוכה יותר. בדקו מול יועץ המשכנתאות מהו התמהיל המשתלם ביותר עבורכם.
 

הוצאות המעבר לבית החדש - הובלה, שכירות ושיפוץ

 

היקף ההוצאות בשלב המעבר תלוי בכם ובבחירות שתעשו. הסכום יכול לנוע בין כמה אלפי שקלים לכמה עשרות אלפי שקלים ויותר. הנה פירוט הוצאות המעבר, וכמה טיפים לחיסכון:

 

1. הדירה עוד לא מוכנה? הקצו סכום לדמי שכירות 

 

התקופה שבין רכישת הדירה החדשה ועד הכניסה אליה בפועל יכולה להימשך מספר חודשים, במקרה הטוב, ועד שנתיים במקרים חריגים. נסו לתאם בין מועד פינוי הדירה הישנה למועד הכניסה לדירה החדשה. אם לא ניתן לתאם בין המועדים, קחו בחשבון שמדובר במגורים זמניים ושקלו להתפשר על גודל ומיקום הדירה השכורה כדי לחסוך בעלויות. אם רכשתם דירה מקבלן בדקו אם קיים בחוזה סעיף של השתתפות בדמי השכירות במקרה של איחור במועד מסירת הדירה.

 

2. מתכננים שיפוץ? הקצו את הסכום המתאים בתקציב הרכישה

 

עלויות הוצאות השיפוץ, החל מצביעה, דרך ניקיון יסודי וריסוס ועד שיפוץ נרחב ורכישת ריהוט מלא, תלויות לא רק בטעם שלכם אלא גם בתקציב שלכם. בדקו אפשרויות לדחות חלק מהשיפוצים וקניות לא דחופות, והשוו מחירים בין ספקים וקבלנים שונים. לפני לקיחת המשכנתא, הגדירו את תקציב השיפוץ. כך תוכלו לשקול הגדלה של סכום המשכנתא כך שיכלול גם את ההוצאות הללו.

 

3. צריכים הובלה? בדקו מראש מה גובה הסכום שתצטרכו להקציב

 

עלות ההובלה תלויה, בין היתר, בתכולה שאתם מעבירים, בקומה שבה הדירה נמצאת ובאפשרות לעשות שימוש במעלית. אל תסתפקו בהצעה טלפונית, בקשו מהמוביל להגיע ולראות את התכולה לפני מתן ההצעה. זה יכול לחסוך לכם וויכוחים מיותרים ותוספות למחיר ביום המעבר.

 

להורדת קובץ ניהול תקציב לרכישת דירה לחצו פה למטה

הורדת קבצים

  • קובץ ניהול תקציב לרכישת דירה

    הורידו